DELA

Vindkraftsstöd för att nå EU?

En insändare av några moderater med Jörgen Strand i spetsen poängterar att ”Hållbar omställning kräver resurser”. Blev inte helt klart om det även gällde miljö och klimat. Intressant att MSÅ kommer med i debatten. De är ju faktiskt med i den regering, som kör klimatracet.

Socialdemokraterna, med Nina Fellman och Camilla Gunell i spetsen, svarade: ”Självklart behövs det resurser för omställning” Men vems resurser? Skattemedel?

I Sverige tyckte minister Per Bolund tydligen att de, som inte hade råd med bensinen skulle köpa en elbil. I Frankrike påstås den sista drottningen Marie-Antoinette ha sagt att om folket inte har bröd så kan de väl äta bakelser. Nå, hennes dagar slutade i giljotinen. Så fungerade det på den tiden.

På Åland har frågan om korruption dykt upp. En del tror att det förekommer, andra inte. Ingrid Zetterman (Lib) hade en intressant definition i en insändare: ”otillbörligt utnyttjande av den offentliga positionen för att uppnå privata fördelar; en otillbörlig sammanblandning mellan det offentliga uppdraget och privata intressen.”

Det fick mig att tänka på den socialdemokratiska ministern Camilla Gunell, som drivit på att stöda vindkraften. I värsta fall kan detta kosta skattebetalarna 14,1 miljoner euro. Kanske de högsta subventionerna per kWh i EU. I en region, som kanske har de bästa förutsättningar för vindkraft. Läs: Har de lägsta produktionskostnaderna. Självklart stöder jag ren och förnyelsebar energi, men måste de åländska skattebetalarna verkligen stå för en så stor nota?

Men det slog mig att om vi har en minister, som aktivt verkar för att subventionera vindkraft med skattemedel och sedan far land och rike runt för att ragga röster för att själv kunna bli hela EU:s klimat-Greta så är man väldigt nära gränsen för korruption, enligt IZ:s definition.

Det är rimligt att tro att Camilla Gunell i EU-valet lagt fram ”Ålandsexemplet” med vindkraften under sin kampanj för att personligen kunna nå Bryssel. Alltså med hjälp av ett stöd, som hon själv föreslagit med hjälp av skattemedel. Passar det in på: ”Privata fördelar”?

Idag hamnar en minister inte i giljotinen, men bör nog inse att risken finns att anklagad för, eller åtminstone bli insinuerad för korruption, både i media och i Lagtinget.

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI