DELA

Vill ni verkligen göra något år barnfattigdomen?

Det är ju bra att även högermännen nu börjar förfäras över barnfattigdomen. I seminariet och på insändarsidor pratar de sig varma om hur förfärade de är över de barnen i de mest ekonomiskt utsatta familjerna.

Synd att de inte gjort något åt det under de år de haft makten i Mariehamn.

Det finns ingen enkel lösning för att stoppa alla problem, men vi kan börja med att göra en sak. Ta bort barnomsorgsavgiften för daghem.

Att ha ett barn på dagis nu kan kosta 200 euro i månaden, Jag vill helst ta bort den helt, men kan tänka mig att halvera den till en maxtaxa på 100 euro i månaden. Vi har ca 500 barnplatser på dagis i staden. Om alla skulle betala full avgift så är det alltså 100 000 euro som kan gå ut i samhället istället. Detta ska jämföras med stadens kostnader för alla daghem i staden som är nästan fem miljoner.

Avgifterna täcker alltså en väldigt liten del av kostnaderna, det mesta går över skattesedeln för oss alla. Även vi som inte har barn är med och bekostar daghemmen. Det är vad ett välfärdssamhälle betyder, alla är med och finansierar det som vi gemensamt bestämt att är bra för samhället.

Man ser till att alla får bra chanser i början av livet.

Om man istället låter barnfamiljerna behålla de här pengarna så går de ut i samhället i form av konsumtion. Leksaksaffärer, matbutiker och klädkedjor får sälja mer. Barnfamiljer hör till dem som konsumerar mest av alla. Skor växer barn ur fort, byxknän går sönder, blöjor är svindyra, finns hur många exempel som helst.

Skulle man kombinera detta med att, som i resten av Norden, låta barn under 18 gå gratis till sjukvården skulle två stora steg framåt tas för att förbättra barnfamiljernas situation. Det är en sak för lagtinget dock, inte fullmäktige.

Nu ser jag fram emot att se hur alla som ojat sig över barnfattigdomen röstar för de här förslagen när budgeten skall debatteras och bestämmas.

Dags att bestämma er, vill ni verkligen göra något åt barnfattigdomen, eller vill ni bara vara ögontjänare och fortsätta köra den destruktiva högerpolitik som gjort att klyftorna i samhället växer.

Igge Holmberg (s)