DELA

Vill Åland ha åländska poliser?

För snart fyra år sedan ropades det efter flera åländska poliser. I januari blev sju ålänningar klara med utbildningen. Fantastiskt roligt.

I november är några av dem kanske inte poliser längre. I sedvanlig stil har personal inom landskapet viss tidsförordnade tjänster. Anställda blir både osäkra och otrygga i sin anställning. Det här är inte bra och vi behöver se över och ändra lagstiftningen.

Narkotikan ökar hela tiden, folk mår sämre, ärendehanteringen ökar överlag. Det räcker att läsa polisrapporterna för att förstå. Kryssningsfartygen fortsätter att belasta polisen med arbetsdryga fall, bekymmersamt.

Med nuvarande resurser och bemanning läggs viktiga ärenden på kö, de inblandade drabbas. Resurserna omfördelas i polishuset, fältarbetet blir ofta lidande. Ortsbefolkningen uppger att de känner sig otrygga. Skall vi behöva ha det så här?

Ungdomspolisen talar om nya trender, sociala medier kräver mer insatser och resurser. Det förebyggande arbetet blir lidande. Just det arbetet är viktigt, det kan rädda människoliv, men även spara stora pengar.

Nej det här håller inte längre. Vårt samhälle förändras och Polisen på Åland måste få mer resurser att bedriva sin verksamhet. Detta är brådskande och vi kan inte skära ner på rättsväsendet.

Anders Holmberg (Obs)