DELA

Vilka katter tar Katthjälpen?

Det har kommit fram till mina öron att Katthjälpen efter anmälningar om övergivna katter, kommer och hämtar dessa, utan att ta desto mera ta reda på om de verkligen är övergivna. Enligt Ålands djurskyddslag är detta förbjudet och enbart en myndighet har rätt att utföra detta uppdrag. Vilket är ÅMHM.

Det kan vara en granne som är arg på den andra grannen och vill bli av med dennes katt som ringer. Man har inte rätt att plocka upp kattor hur som helst!

Ett exempel är att jag låg på sjukhus i ett antal veckor. Hade kattvakt som var hit 3 ggr varje dag och lockade, men min katt var helt försvunnen. När jag kom hem från sjukhuset, möter jag en katt som är smutsig, mager och eländig. Hon har helt enkelt vägrat äta och komma hem när jag inte var hemma. Hon var inte övergiven och skulle Katthjälpen sett henne, hade de säkert tagit hand om henne. Vilket gjort både hennes och mitt liv till ett liv vi inte vill ha.

Önskan är att alla som har utekatter, att de chippar dem, för man vet ju aldrig när Katthjälpen plockar upp dem.

Förmodar att Katthjälpen har Chipläsare.

Fundersam

Katthjälpen svarar:

Till ”Fundersam”. Först måste vi poängtera att vi har telefonen på dygnet runt, och det går bra att ringa oss om det är något du funderar över.

Så till frågan. Vi har väldigt knappa resurser då vi sköter föreningen helt ideellt och endast med bidrag från privatpersoner och företag. Att vi skulle virra runt och plocka katter på måfå är helt befängt. När vi får en anmälan om en katt som tycks övergiven tar vi naturligtvis reda på hur länge den varit i området, om flera har observerat katten och om grannar känner igen den. Sen om vi tycker att det verkar akut tar vi in katten och placerar den i ett jourhem.

Efter det börjar det stora detektivarbetet att hitta ägaren. De flesta katter har trots allt en ägare. Eller har haft.

Vi har chipläsare, så det är första steget. Har katten ett ID-chip kontaktar vi först Djurskyddsföreningen som gärna hjälper till att se om katten finns med i deras register. Finns den inte där kollar vi med veterinärerna om de har en matchning sina register.

Saknar katten ID-chip annonserar vi på flera sidor på Facebook och även i lokaltidningarna. Ingen katt annonseras ut för försäljning före vi fått svar på varifrån katten kommer.

Vid några tillfällen har ägare inte velat eller haft möjlighet att ta tillbaka katten. Då skriver vi ett överlåtelseavtal som berättigar oss att hitta ett nytt hem.

Före den flyttar kastreras, vaccineras, avmaskas och besiktigas katten.

Vi vill belysa att det är väldigt många timmars arbete vi lägger ner på det här, helt gratis. Det är så himla tråkigt med människor som smutskastar vårt arbete och slänger ur sig påståenden helt tagna ur luften. Tilläggas kan att vi även har ett gott samarbete med ÅMHM.

För din information så har Åland ingen egen djurskyddslag utan lyder under Finlands lagstiftning, som för övrigt borde förbättras snarast.

Katthjälpen r.f

Cia, Mita, Mona och Kadi