DELA

Viktigt att bevara Bio Savoy

Bio Savoys öde hänger nu på en skör tråd. På våren lovade kulturministern ordna nordiska pengar för att rädda Bio Savoy. Vi i oppositionen har inte fått veta någonting om var ärendet ligger. Regeringen har uppvaktats av filmklubben Chaplin med svaret att det är privata aktörer som får satsa för att bevara den enda biografen på fasta Åland och att det inte finns politiskt intresse för att bevara Bio Savoy i regeringen?
Vi håller med om att det är kulturell katastrof om Bio Savoy rivs eller används till andra ändamål, av flera olika orsaker.

Byggnaden och dess inredning är kulturhistoriskt värdefull som arkitekt Erik Bryggmans verk. Han var en av de främsta funktionalisterna inom finsk arkitektur med svenska förebilder.
Av de få nöjesutbuden som finns på Åland för ungdomar är biografen och premier mycket omtyckta. Den sociala biten är minst lika viktig som att se på film.

Faktum är att vi blir helt utan bio på fasta Åland om Bio Savoy inte räddas.
En lösning för att rädda huset kan vara ett driftsbolag som hyr ut huset till filmklubben Chaplin. Det finns flera kulturintresserade, välbärgade medborgare på Åland som här har tillfälle att investera i kultur. Kanske även filmklubben Chaplin, landskapet och Mariehamns stad skulle kunna vara delägare. Ett annat alternativ är att ansöka om att freda huset som sådant men det skulle göra försäljningen av huset svårare.

Nu behövs det mycket välvilja, förstånd och snabba beslut för att rädda bio Savoy. Annars är det snart för sent!
Hannele Vaitilo (lib)
Nina Smeds (lib)