DELA

Vikingar på Åland

Visst var Matts Dreijer på sin tid en omtalad man för sina teorier kring att Birka skulle varit på Åland men har han fel? Nej. Inte mera fel än att det aldrig skulle gått vikingaskepp till Åland, eller som historien vill få någon att tro (ingen tror på detta mera väl) att Columbus upptäckte Amerika.

Allt lutar åt att vikingarna gjorde det före liksom att vikingarna var på Åland. Det är inte allmänt känt, men känt bland arkeloger och de som har koll på saker och ting att vikingaskepp hittats på land men sedan bränts för att slippa få åkern ockuperad av arkeloger. Alltså Matts Dreijer teorier stämmer högst sannolikt.

Kolla bara på nätet kartor av i dag, inga vikingaleder över Åland , jasså verkligen. Dags att sluta förvanska historien. Till exempel långhuset man hittade i Saltvik via satellit som Kristin Ilves förtjänstfullt berättade om i föreläsningar för både skolelever och vuxna åhörare bevisar ju att det funnits vikingar på Åland, ja även i Saltvik. Hlödver den långe är inget kille från Norge utan var ålänning, spännet som föreningen Fibula gjort kopior på är på riktigt ett åländskt vikingafynd,.

Ödets ironi att saker som kunde bevisat ytterligare Dreijers teorier doldes av folk för att de inte ville ha Dreijers gäng på sina åkrar.

MIKAEL ERICKSON