DELA

Vi vill ha kvar våra ungdomsgårdar!

I föredragningslistan inför stadsstyrelsens möte den 16 februari finns ett förslag om att sammanslå verksamheten på ungdomsgårdarna Tvärsan och Uncan i Mariehamns stad. Man föreslår att en av dessa ska säljas då gårdarna. Vi håller inte med, ungdomsgårdarna behövs!
Ungdomsgårdarna är en plats dit ungdomar kan komma för att umgås med andra. På gårdarna måste man följa ett antal regler där bland annat droger, vapen, våld och trakasserier totalt förbjuds. Detta är en del av det förebyggande arbetet som ungdomsledarna förmedlar. Man ritar upp tydliga gränser vad som är tillåtet.
Många ungdomar har sina favoritgårdar dit man oftast åker för där känner man sig mest hemma. Det är svårt att få en ungdomsgård att passa alla, men genom att erbjuda olika gårdar finns det valmöjligheter. Tvärsan är känt för sitt mysiga hus som ger en viss hemkänsla medan Uncan är känt för sina stora lokaler och sin stora sal som öppnar dörrarna för många olika aktiviteter.

Om man bor i södra Mariehamn och behöver åka till Tvärsan i norra Mariehamn för att kunna besöka en ungdomsgård kommer problem med transporter uppstå. Samma sak gäller de som bor i norra Mariehamn och tvingas åka in till Uncan för att besöka en ungdomsgård. Ungdomar tycker om bekväma lösningar, och att resa längre än nödvändigt är inte alltid uppskattat.
Men som tur är har vi gratis stadsbuss i Mariehamn! Men på lördagar går det inte en enda tur på kvällen. Och behöver man transportera sig långt och har svårt att ordna skjuts kommer man istället på egna aktiviteter tillsammans med andra ungdomar.
Istället för ungdomsgårdar ordnar man fester där alkohol och andra droger lätt blir inblandade. Under egna fester finns det ingen tillgång till ungdomsledare som det finns på ungdomsgårdar. För de som sitter på Tvärsan eller Uncan känner en mycket större trygghet över att ha någon vuxen i närheten om man behöver dem.

Ungdomsbyrån har genomgått nedskärningar precis som många andra verksamheter i Mariehamns stad, men detta förslag kommer inte att spara pengar i längden. Får man en dålig uppväxt så kan man få problem med utbildning och det leder till att man får svårare med jobb vilket leder till mindre skatteintäkter osv.
Vi vill ha kvar våra ungdomsgårdar!
Ungdomsrådet i Mariehamns stad
Elevrådet i Strandnäs skola
Elevrådet i Övernäs skola