DELA

Vi vill bara komma till vårt sommarhus

I 62 år har jag tillbringat all ledig tid på Åland, på den plats där min mormorsfar gick iland en gång i tiden, där min mormor och morfar uppfostrade sina tre barn, däribland min mamma. Den plats där våra föräldrar har gett mig själv och mina syskon, en fantastisk barndom. Vi har fått lära oss att ta hand om oss själva; odla, snickra, måla, rensa fisk, lägga nät, sveda gräs, röja sly, skära vass, hamla askar, plocka fågel, ja, allt det där som bara den som växer upp på landet kan få lyckan att lära sig. Och vi älskar vårt sommarhus. Vi håller efter det, målar, lagar, putsar och ser till att det fungerar bra. Våra egna barn har tillsammans med oss också tillbringat sin lediga tid på Åland, i mer än 30 år. Låt oss göra en sak tydlig. Vi är inte och känner oss inte heller som turister.

Jag bor i Stockholm och har nu varit i frivillig karantän sedan början av mars. Nästa vecka är min trettonde vecka med arbete hemifrån. Jag har förmånen att arbeta i en bransch där man inte måste gå till kontoret. Jag undviker kollektivtrafiken, jag håller avstånd till andra människor, jag träffar inte mina barn och barnbarn, jag handlar via nätet eller på udda tider. Och jag tvättar händerna, tvättar, spritar och tvättar igen. Jag går ingenstans utan handsprit.

Jag kan inte beskriva den sorg jag känner över att det nu bara står där, våren går, sommaren kommer, utan att vi kan fortsätta med det som vi alltid gör. Våra små projekt. Bara för att jag är svensk och inte finsk medborgare.

Jag kastas mellan hopp och förtvivlan när det gäller möjligheten för oss att komma till vårt sommarhus den här sommaren. Den första på över 60 år. Bara för att jag är svensk och inte finsk medborgare.

Nog borde det finnas bättre sätt att kontrollera inresor än att kollektivt bestraffa ett helt land? Jag och min familj är beredda att fylla i vilka formulär som helst, ta vilka prover som helst, sitta isolerade så länge som krävs. Bara vi får komma och ta hand om vårt sommarhus. TROTS att jag är svensk och inte finsk medborgare.

Bortaålänning som vill komma hem