DELA

Vi stöder Nina

I tidningen Åland har man uppenbarligen gjort en journalistisk bedömning att det finns sprängkraft i Ålands framtids insändare mot minister Nina Fellman och hennes svar på deras inlägg.

Insändaren undertecknad av en rad medlemmar i partiet Ålands framtids uttrycker sig på ett sätt som Minister Fellman uppfattat som föraktfullt och osakligt. Ålands framtid anklagar bland annat Nina Fellman för att sitta i famnen på sannfinländarna och regeringen i riket.

Vi i lagtingsgruppen har bevittnat hur minister Fellman ihärdigt under flera veckors tid arbetat med att få klarhet i vad som skett på rikshåll som gjort att Veikkaus inte längre kan bedriva spel som tidigare på Åland. Och arbetet fortsätter, bland annat träffar hon minister Paula Risikko för ett möte nästa vecka.

Hennes ihärdiga arbete för att rädda Veikkaus penningspel har vår fulla respekt. Att hon dessutom måste stå ut med nedlåtande kommentarer och näthat av grovt kränkande karaktär är helt oacceptabelt.

I veckan har lagtinget en debatt utifrån #metoo-rörelsen. Nina Fellman har mer än någon annan på Åland utsatts för kränkningar på grund av att hon är kvinna, tydlig, finlandssvenska och tar ställning för flyktingmottagning och integration. Något som tydligen uppfattas ytterst provocerande. Nina Fellman gjorde ett framgångsrikt val och fick många personliga röster. Hon är en synnerligen kompetent minister som gör sitt jobb i LR på ett utmärkt sätt.

Det som tycks skrämma oppositionen och framförallt centern är att hon får saker att hända. För att nämna några. Fem nya tjänster till polisen, kommunstrukturreformen går framåt, omstrukturering av ombudsmannamyndigheten och det kommande evenemanget Alandica-debatt. Hon har vårt fulla stöd, både som minister, partikamrat och hårt arbetande kvinna i politiken.

Sara Kemetter (S), gruppledare

Göte Winé (S)

Carina Aaltonen (S)

Igge Holmberg (S)

Tony Wikström (S)