DELA

Vi socialdemokrater jobbar vidare med allmän tandvård

I måndagens ledare i Ålandstidningen pratar Niklas Lampi om vallöften och vilket som skall bli socialdemokraternas ”nästa paradlöfte nu när man helst vill glömma den allmänna tandvården?”.
Det är bara ett problem med den frågeställningen, och det är att vi inte alls vill glömma allmän tandvård. Vi har jobbat hårt med den frågan under åren som gått, och vi är inte färdiga ännu.
Man skall komma ihåg att från att beslutet togs på fastlandet tills den allmänna tandvården där var fullt utbyggd tog det 20 år. Det här är en fråga som tar tid, det har vi sagt från början, vi har inte lovat allt direkt åt alla.

Däremot så får i dagsläget närmare 2000 fler ålänningar gå till den allmänna tandvården än 2011.
Det är framförallt unga, skärgårdsbor och de som bor på institutioner som nu har möjlighet att gå till den allmänna tandvården. De unga som är upp till 27 år gamla har nu möjlighet att gå, och vi fortsätter med att jobba för att den åldern skall höjas.

Och i dagarna kommer man att köra ut den mobila tandläkarenheten till skärgården för att göra det lättare för dem som bor där att sköta sina tänder.
Vi gick till val med allmän tandvård som EN av de punkterna som vi ville jobba för, och det har vi gjort, för det var responsen och ansvaret som väljarna gav oss.
När man får ett så stort förtroende från allmänheten så är det en förutsättning för demokratin att man också försöker genomföra det. Och man bör komma ihåg att alla fyra partier som skrev regeringsprogrammet har gått med på att arbeta för detta. (Numera är det ju bara tre kvar i regeringen, men hur nästa ser ut vet man ju inte).
Vi socialdemokrater kommer att fortsätta med införande av allmän tandvård i nästa regering, för arbetet är inte klart ännu. Men det är en bra bit på väg.

Hoppas det gör frågan lite klarare så vi inte fler gånger behöver höra att vi skall glömma en fråga som vi jobbar hårt med och har fått stort gehör för från ålänningar ur alla delar av samhället.
Mvh
Igge Holmberg (s)