DELA

Vi måste göra något nu

Var finns minister Fredrik Karlström (MSÅ)?

Arbetslösheten i Mariehamn är 12 procent, 1 460 ålänningar är utan arbete. Det finns 137 lediga jobb. Utsikterna är osäkra, minst sagt.

Arbetsgivarna kan idag få ett litet stöd om de anställer arbetslösa eller permitterade, men det gäller bara fram till 30 juni. Så även om de formellt skall få stöd sex månader, så är det bara till pappret. Och inget nytt stöd i sikte.

Ifjol fick de, som annars bara skulle ha fått en minimiersättning, 30 euro extra per dag då de ramlade ner i källaren. Nu hörs inget mera om det. Blev Karlström rädd för en liten minoriteten i oppositionen?

Sommaren närmar sig med stormsteg, men när det gäller nya/fortsatta åtgärder är det olycksbådande tyst som i graven.

Ifjol kom ministern med det ena nya stödet efter det andra. Nu är det bara några som upprepas, knapps ens det.

Skall transportstödet även i fortsättningen enbart gälla jordbruksprodukter eller vill jordbruksministern även tituleras näringsminister?

Jag brukar inte komma med förslag, för då sågas de i tusen bitar innan tre hinner läsa, men jag gör ett undantag i dessa tider. Jag tål kritik.

 

Åländsk demokrati är ju inte vänner av stöd, men nu är läget annorlunda. Men exempelvis anställningsstödet går ju enbart till de som återanställer/anställer en arbetslös. Börjar det inte vara dags att stöda alla nya arbetsplatser? Det måste kännas orättvis för ett företag, som i detta läge går bra och nyanställer och måste erlägga hela lönesumman, medan grannfirman, med stora problem, får stora subventioner. Hur skulle det vara att subventionera alla nya arbetsplatser, om än med en mindre andel? Alla platser är guld värda, även om det är en anställning av en som redan har ett arbete, för dennes plats måste sedan ersättas.

Turistnäring lider. ÅSUB:s rapport över övernattningar 2020 är en dyster läsning (”antalet gäster från Sverige rasade”) men den innehåller märkliga rubriker (”Fler gäster från Åland …än från Sverige.”) och texter som ”gäster från Åland … stod för nästan en tiondel av övernattningarna”.

 

Hur kunde vi få hemestrandet att öka ytterligare minister Karlström? Ni gav visst stödpengar för att bygga upp Åland Boost senaste år för att Åland Boost skulle kunna ge stöd till krisbranscher. Stödet skulle alltså riktas till enskilda branscher med problem i stället för att strö ut dem, som så kallade helikopterpengar, till alla. Hur skulle det vara att använda Åland Boost och ge ett stöd på exempelvis 50 procent till ålänningar för att de skall välja att övernatta på Åland? Man borde kräva så kallad medfinansiering av den, som vill utnyttja stödet, för att undvika ett felutnyttjande. Inte en gratis voucher för helt fri övernattning.

Vi måste vända på alla stenar. Åländsk demokrati kommer med stor sannolikhet att stöda ministerns alternativ för att dra i gång Åland igen.

Vi måste göra något. Nu!

Jag får väl sitta och slita mitt hår och sedan grimasera likt matadoren, som ser på den stillasittande, blomdoftande tjuren Ferdinand, och sedan utropa: Snälla Du, stånga mig! Sparka mig! Gör någonting!

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI