DELA

Vi lägger ett händelserikt år bakom oss

Nedräkningen för 2009 kan börja. Vi lägger ett händelserikt år bakom oss.
2009 kanske borde utses till idrottsevenemangens år där Öspelen på Åland blev en succe och där Åland fick stå värd för beachvolleyturneringen Paf Open på nytt. Fotbollsdamernas FM guld och avancemang till europaspel kommer vi aldrig att glömma.
För kulturens räkning tror jag vi vågar utse Alandica till det bästa som hänt på länge. Många nya kulturevenemang har satts upp på Åland och flera stora artister har gästat och kommer att gästa oss. De kulturaktiviteter som funnits sedan tidigare har också fått plats – en del har valt en ny arena andra har valt att fortsätta på de scener där de känner sig hemma. Så var också tanken – Alandica skulle ge kulturåland den scen som inte hittills har funnits.
Ålands Emigrantinstitut har arrangerat ett stort släktforskarseminarium och även arrangerat en fantastisk utställning med amerikanska konstnärer med åländska rötter. Spännande seminarier kombinerades med utställningen som även resulterade i en värdefull donation till Ålands kostmuseum. En satsning som givit Åland mycket tillbaka!

Som utbildnings- och kulturminister har det funnits många utmaningar under året. Intensiv lobbying har genomförts för att övertyga den svenska regeringen om att Åland borde undantas från att studerande från icke svenska gymnasier skulle placeras i en utlandskvot.
Det är härligt att kunna konstatera att det lönar sig att argumentera och ihärdigt och systematiskt kontakta alla tänkbara personer som kunde tänkas hjälpa oss att föra frågan i rätt riktning. För våra studerandes del skulle en utlandskvot kanske inte nödvändigtvis gjort det svårare att bli antagna men däremot skulle det bli mycket svårt att kunna förutse möjligheterna att få studieplats.
Det skall också finnas tillräcklig konkurrens inom utlandskvoten – så de utbildningar som inte lockar tillräckligt många studerande från utlandet skulle inte anta utländska studerande alls, vilket skulle ha beskurit utbudet för våra studerande rejält. Det är med stor lättnad och glädje vi strax innan jul mottog beskedet att svenska regeringen tagit till sig av vår argumentering och beslutat att utfärda ett undantag för de åländska studerandena.
Jag vill särskilt rikta ett tack till allt stöd och hjälp vi fått av Sveriges generalkonsul Bertil Jobeus som tagit alla tillfällen i akt att arbeta för att frågan skall få en lösning.

Under året har vi även funnit lösningar för flera infekterade frågor som stannat upp och kommit av sig. Vi har nu tillsammans lyckats hitta en form för gymnasialstadieskolonas utveckling som vi tror att hela lagtinget står bakom. Nu arbetar vi intensivt med att formulera ny lagstiftning – en lagstiftning som inte bara behövs för att omorganisera gymnasialstadiet utan bl.a som behövs för att klargöra studerandes rättigheter – frågor som inte tillräckligt berörs i vår idag ganska föråldrade lagstiftning.
Under 2009 har vi också haft mycket arbete med att få igång Sjöfartsmuseets utbyggnad. Många frågor behövde finna en lösning innan vi slutligen kunde bjuda ut projektet. Nu har vi fattat beslut om att teckna kontrakt! Spaden kommer i marken i mitten på januari. Vi hoppas på en succe även här. Museet nyöppnas hösten 2011.

Det här är ett litet axplock av vad vi arbetat med och åstadkommit under 2009. Tack alla tjänstemän och kollegor!
För min egen del präglades våren och försommaren av europa parlamentsvalet. Valet som inte räckte hela vägen fram men som resulterat i att Åland i varje fall har fått en medarbetare till i Bryssel och en parlamentarieker som lovat att bevaka våra intressen.
Nu ser vi framemot 2010 – ett minst lika händelsrikt nytt år med många nya möjligheter.
Britt Lundberg (C )
Vicelantråd
Utbildnings- och kulturminister