DELA

Vi hatar inte utlänningar

Jag respekterar dig Kaveh Bahar för dina åsikter. Jag förstår att vi av många olika orsaker framför olika åsikter. Vårt utskick var medvetet provokativt. Kanske lite onödigt mycket, eftersom frågan visade sig väldigt provokativ i sig. Men du har tyvärr missuppfattat en hel del av det som framfördes i utskicket.

Du skriver att jag/vi skulle hata ”utlänningar”. Det gör vi absolut inte. Själv vistas jag ju frivilligt bland ”utlänningar”. Skulle jag göra det om jag ”hatar” dem?

Du skriver att vi skulle försvåra för utlänningar att få jobb. Absolut inte. Tvärtom.

Integrationen/assimileringen är ju en mycket viktig del i processen. Tydligen borde man satsa betydligt mer på detta än man gjort, på basen av de siffror vi sett från fastlandet angående våldtäkter och annat, bland personer från andra kulturer. Men så länge statistiken uppfattas som lögn och bedrägeri, så kommer vi tyvärr inte in i den mycket viktiga diskussionen.

I vårt utskick skrev vi följande: ”Därför känns det fel att aktivt ta in personer med andra språk, annan kultur, andra sedvanor och helt annan religion. Att ta in en folkgrupp om 350 personer under loppet av 10 år till Åland påverkar för evigt, och utan återvändo. Lilla Åland kan förvandlas till något helt annat.

Vi trivs på Åland och accepterar internationaliseringen, men anser att inflyttning tack vare arbete och kärlek är naturlig och tillräcklig.”

Det vi försöker få till stånd är en saklig debatt–utan invektiv–kring den flyktingpolitik som kommunerna på Åland nu försöker driva. Vi vill diskutera om det är bra för Åland att koncentrera flyktingmottagningen till en av de handfull länder, som vi kallar ”högriskländer”. Och vi vill gärna få till stånd en folkomröstning om detta.

Vi vill diskutera framtiden, inte historien.

Du är här, Kaveh, och jag hoppas personligen att du trivs på Åland och att du känner dig välkommen här.

God fortsättning på sommaren

Stephan Toivonen