DELA

Vi har inte ställt upp i en skönhetstävling!

Efter att ha läst Anna Björkroos ledare “Traditionen är större än tävlingen” (Nya Åland 1.12.2023) har årets luciagrupp några tankar vi vill dela.

Traditionen är mycket viktig och det är därför luciakampanjen ser ut som den gör. Vi åker runt och sjunger för folk med en traditionell samling sånger och sprider ljus och glädje runt om på Åland. Om det är något som skulle förstöra traditionen så är det att ställa den framför en stor scen med bakgrundsdansare och en ljusshow. Det är inte utseendet som är det viktiga och därför deltar vi i intervjuer för att våra personligheter ska få glänsa.

Den så kallade “tävlingsdelen” är inte viktig för att vi med goda grunder ska kunna kröna en lucia, utan är ett roligt och uppskattat sätt att samla in pengar till den viktiga insamlingen. Det är den som är och har alltid varit i fokus. 1/3 av bidragen till insamlingen fås från rösterna och det är just därför tävlingsmomentet fortfarande framhävs.

Vi kan dock understryka att vi i gruppen inte ser detta som en tävling. Vi är alla på samma lag och oberoende vem som bär kronan så går pengarna till välgörenhet, vilket är en viktig anledning till varför vi ställde upp. Vänskapen i gruppen går inte att förbise.

Så ja, traditionen är större än tävlingen, men det är insamlingen som är störst. Vi står bakom den fortsatta “luciatävlingen” eftersom den inte bara är traditionsenlig, utan också samlar in en betydande del av alla medel som går till utsatta barnfamiljer på Åland.

SAGA LINDHOLM

JULIA VALKEAPÄÄ

AMIRA SCOTT

IDA-MARIA ERIKSSON

OLIVIA ERIKSSON

LOVIS NILSSON

STELLA BRANÉR