DELA

Vi har förlorat kontrollen över sociala medier

Första året i gymnasiet lärde jag mig att ”kunskap är makt”, enligt Francis Bacon, en filosof från 1600-talet. Till en början reflekterade jag inte över citatet men när jag började läsa på om sociala medier slog mig tanken: kunskap är verkligen makt. I dagens läge vet de som ligger bakom de sociala medierna hur människans beteende fungerar, vilket gör att de kan manipulera oss på flera olika sätt. Internet och sociala medier har nuförtiden en mycket stor roll och företag som Instagram, Facebook, Twitter och Tik Tok har mer kontroll över vårt liv än vad vi tror. Därför måste vi begränsa sociala mediers makt, innan det går över gränsen och vi förlorar kontrollen.

Den 13.7.2019 uppdaterades artikeln ”Detta har hänt: Facebook och Cambridge Analytica” på SVT:s hemsida av Jon Lindhe och Gilda Hamidi-Nia. I artikeln förklara skribenterna hur ett amerikanskt företag har tagit personlig information från Facebook-användare och utnyttjat det i USA:s presidentval år 2016. Processen började med en app som heter thisisyourdigitallife som skapades år 2014. I appen gjorde Facebook-användare personlighetstest och fick betalt för det. Det som dessa användare inte anade var att Facebook samlade information om dem och deras vänner och förde vidare det till företaget Cambridge Analytica. Totalt fick den amerikanska appen in information om mer än 85 miljoner människor. 85 miljoner människor blev alltså utsatta för stöld av sina personliga uppgifter.

Christopher Wylie jobbade på Cambridge Analytica till och med år 2014. I Lindhes och Hamidi-Nias, säger Wylie: ”Vi använde Facebook för att samla in miljontals profiler och byggde modeller för att utnyttja vad vi visste om dem och rikta in oss på deras inre demoner”. Hela detta företag utnyttjades i Donald Trumps, USA:s nuvarande presidents, valkampanj inför valet i USA år 2016. Med hjälp av informationen som Cambridge Analytica samlat in skickades det stödmaterial för Trump till användarna. Dessutom, stod företaget bakom en anti-Hillary-kampanj och publicerade felaktig information om Donald Trumps motståndare. Detta är ett hot mot demokratin.

Det mest skrämmande med detta är dock att Facebook och andra företag har så pass mycket makt att människor blir bestulna utan att vara medvetna om det. Människor visste inte att detta företag manipulerade dem i så hög grad att deras personliga tankar, ideer och politiska åsikter kunde säljas och användas i ett politiskt syfte. Om företag kan ta vår personliga information så enkelt, vad mer kan de göra? Jag vill begränsa sociala mediers makt. Jag vill ha kontroll över mitt eget liv.

De flesta av oss vet att sociala medier lyssnar på våra konversationer. Vi märker det när vi pratar om glass med våra kompisar och vi i nästa sekund ser en reklam om samma glass-märke i Instagram. Problemet är att vi har så stor tillit till våra sociala medier. Instagram, facebook, Twitter till och med Tik Tok vet när vi är glada. De vet när vi är utmattade, socialt nedstämda, sorgsna, arga. De vet till och med när vi är kära. De vet allt.

Enligt Netflix-dokumentären ”The social dilemma” som publicerades 26.1.2020 och är regisserad av Larissa Rhodes, har sociala medier en oerhörd kontroll över oss. Det chockade mig. Dokumentären visar hur dessa stora företag skapar algoritmer för att ta reda på hur vi mår och vad vi vill göra, för att sedan locka oss genom olika metoder. Dessa algoritmer avläser vilka bilder vi gillar, vilka konton vi går in på och hur många sekunder vi analyserar en bild. Sedan styr de vårt beteende och får oss att vara inloggade i dessa appar så mycket så möjligt. Människor, speciellt unga, är inte medvetna om hur styrda vi är av sociala medier. Företagen vet vilka våra vänner är, vilka som inte är det, hur mycket vi pratar med dem, var vi befinner oss och vad vi gör hela tiden. Så enkelt kan de manipulera våra liv.

Vi alla vet hur sociala medier har förändrat världen, på både gott och ont. Sociala medier är en nyskapelse som vi inte längre kan leva utan. Alla dessa appar sprider nyheter, som den politiska och sociala rörelsen Black lives matter, och hjälper oss i vår vardag. Vi använder dem dagligen och skapar nya kontakter genom dem. Därför blir det svårt att reducera sociala mediers makt. Människor är redan besatta av dem och vill inte avstå från dem, trots att de kan kontrollera våra liv. Därför är det viktigt att börja med undervisning om internet och sociala medier i ung ålder. Tekniken utvecklas och används också av barn i allt tidigare åldern. Man måste lära ut hur man använder sociala medier på ett säkrare sätt genom olika sekretessinställningar.

Jag vill behålla sociala medier, men reducera deras makt. Det kan vara svårt att göra det, men människor måste bli medvetna om hur allvarligt manipulerade vi kan bli om vi inte tar ansvar och minskar deras makt. Demokratin är hotad om vi inte agerar nu. Man måste införa lagar som reglerar företagens verksamhet, och som skyddar kundernas säkerhet och privata liv.

Det finns en gräns mellan sociala mediers kontroll och vår egen. Vi har gått över gränsen. Vi har ingen kontroll längre. Vi blir styrda. Därför måste vi skapa förändring som gynnar oss alla.

MAYA LLORENS KARLSSON
STUDERANDE PÅ ÅLANDS LYCEUM