DELA

Vi har ett ansvar att lära oss saker vi inte begriper

Det är glädjande att Nya Åland uppmärksammat min dokumentär ”Transan och jag”. Inte minst för att det ger tillfälle att klargöra några saker.
I november 2004 gick Pelle kursen ”Nybliven chef”. Den anordnades av företaget IBC Euroforum, kostade 14 900 och betalades av Alandia. I kursen ingick konflikthantering, bland annat hur en chef beter sig för att kringgå lagen när han vill bli av med oönskad personal. Och att det finns en intressekonflikt mellan arbetsmarknadens lagar och företags behov att ibland göra sig av med oönskade nyckelpersoner är närmast en självklarhet.
Viktiga fakta, skriver Fellman, saknas. Absolut! Och framför allt svaret på den avgörande frågan jag ställer i dokumentären. Vilka åtgärder skulle Nordlund vidta om det i samband med företagets verksamhet kom fram att Pelle var transvestit?
Pelle Pia Hedberg har valt att öppet berätta sin version om det hot han fick p.g.a. sin transvestism och början på den process som slutade med att han blev av med jobbet som Alandia Båtförsäkringars Sverigechef. Men Leif Nordlund hänvisar till ett sekretessavtal mellan Alandia och Pelle Pia Hedberg istället för att svara på den avgörande frågan. Och på så sätt slipper ju Nordlund att svara på frågan om han hotat Pelle med ”åtgärder”, och framför allt vilka, om det i samband med hans arbete på Alandia framkommer att han är transvestit.

Pelle Pia är transvestit men, som framgår av dokumentären, heterosexuell. Hans transvestism är alltså en könsidentitet och inte en sexuell identitet som hetero-, homo-, och bisexualitet.
Journalistiska drev kan förstås vara obehagliga. Men en enstaka dokumentär om en transvestit känns som ett ganska beskedligt drev.
Kränkthet eller inte. Frågan är enkel: Blev Pelle av med jobbet för att han var transa? Om svaret är ja är det ett brott mot svensk lag. Sedan kan ingen hindra Nina Fellman och Leif Nordlund att privat tycka att lagen är fel. Men om Nordlund driver ett företag i Sverige måste han förstås göra det i enlighet med de lagar som gäller.
Vad Pelles förmåga att sälja försäkringar beträffar, ansågs han uppenbarligen som en duktig medarbetare eftersom han relativt snabbt befordrades till Sverigechef av Alandia. Pelle Hedberg var f.ö. inte bara ansvarig för försäljningen utan för hela Alandia Båtförsäkring i Sverige med budget, skador, produktutveckling, personal, media och kontoren.
Fellmans komplicerade resonemang om hur omvärlden ska reagera på att Alandia har en transvestit som Sverigechef, kan enkelt och klart besvaras med det som också framgår av dokumentären: Pelle hade aldrig tänkt vara transa på jobbet. Om Alandia ansåg att han inte fick vara transa på sin fritid har företaget/Nordlund med bred marginal klivit över en integritetsgräns.
Fellman tar hjälp av Tove Jansson i sin retorik. Menar hon att Pelle Hedberg är en ganska bitsk och arg person? I så fall ett ganska vågat omdöme av en person som mig veterligen aldrig träffat just det här osynliga barnet.

Slutligen: nä, det är inte lätt att acceptera att någon kommer ut som transvestit, det gäller mig, det gäller Pelles familj och andra vänner och, förstås, också hans tidigare arbetsgivare, Alandia. Men vi har alla ett ansvar att lära oss saker vi tidigare inte begripit. Och att mobba ut en person från ett jobb, med tre år kvar till pensioneringen, är en stor ekonomisk och personlig motgång för den utmobbade. Sker det dessutom i strid mot gällande lag är det förstås än värre.
Claes JB Löfgren