DELA

Vi ber om ursäkt

”34 kvinnor som medverkat i uppsättningar på Teater Alandica i Mariehamn vittnar om sexuella trakasserier, inviter och övergrepp på teatern.” Så skriver Hufvudstadsbladet. Av texten får man uppfattningen att alla 34 kvinnor har dessa erfarenheter. Efteråt har flera av undertecknarna till det öppna brevet hört av sig till styrelsen och sagt att de endast skrivit på för att de vill visa sin solidaritet. De är också upprörda över att deras namn lämnats ut till media, utan deras medgivande. Detta väckte frågor.

Vi såg det som vårt ansvar att utreda fallen. Styrelsen beslöt därför att skicka ett frågeformulär till de 34 kvinnorna. Det var fel tänkt. Det är inte styrelsen som ska göra en utredning. Vi ber de 34 kvinnorna om ursäkt och även övriga personer som upprörts över frågeformuläret.

Idag den 31 mars 2022 kunde vi läsa att FOK (Finlands Olympiska Kommitté) diskuterat sexuella trakasserier inom idrottsrörelsen. En presskonferens har hållits. ”Det förekommer sexuella trakasserier också på den högsta nivån av finländsk idrott, och det handlar om ett utbrett och djuprotat systematiskt problem”, säger FOK och tillägger att styrelsen ”nu kommer att beställa en extern utredning av fallet.”

Teater Alandicas styrelse har beslutat att agera på samma sätt. Vi kommer att
– begära juridisk hjälp
– tillsätta en extern utredning
– samarbeta med UNGA och Feministakademin för att bland annat skriva en hållbar jämställdhetspolicy.

Styrelsen för Teater Alandica

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp