DELA

Vi är redo för öppna teatersalonger

Idag på världsteaterdagen lanserar hela det finlandssvenska scenkonstfältet, både institutionsteatrar och fria grupper, en gemensam kampanj under devisen #därförteater.

Teatern har genom alla tider stått för gemenskap och upplevelser, för magi och längtan. Det senaste årets pandemi har på många sätt fjärmat oss från varandra, men vi på teaterfältet har också upptäckt en ny slags samhörighet.

Hela scenkonstfältet i Finland har under det gångna året arbetat under stor press. Metodiskt och ansvarsfullt har vi utvecklat förutsättningar för fortsatt verksamhet. Vi har gjort vårt yttersta för att möjliggöra en säker arbetsmiljö och trygga teaterbesök också i framtiden. Vi har hittat nya vägar och nya former för att nå ut till publiken, så som strömmade föreställningar, teater utomhus och podcasts med konstnärssamtal.

Vi vill inspirera och påminna om orsakerna till att teatern är så viktig för hela samhällets välmående. Det handlar inte bara om ekonomi, utan om det som gör livet värt att leva. Vi har kämpat för att det fysiska mötet mellan publiken och konstnärerna i teatersalongerna snart ska vara möjligt igen. För trots nedstängningar och avbokade föreställningar slocknar teaterns magi aldrig!

 

Scenkonsten i Finland är oerhört mångsidig. Vi spelar för såväl stora som små. Vi finns överallt med våra berättelser, mitt i stan eller i skärgården, ibland ute i världen, ibland på många språk. Vi speglar verkligheten och tar med oss publiken på resor till fantasiernas land. Salongen är vårt gemensamma rum, ett hem för vår längtan. Vi erbjuder perspektiv utöver det egna. Vi öppnar upp för en bredare förståelse av världen. Men vi saknar er, vår publik.

Vi vet att vår publik också saknar teatern. Vad kan du göra? Förvandla din längtan till förväntan med en bokad biljett. Lita på att du snart är här, hos oss.

Snart får vi, tillsammans, uppleva den magiska stunden då ljuset går ner och ridån går upp. Din stol väntar på dig. Vi ses på teatern!

TEATERCHEFERNA

JUKKA AALTONEN

ÅBO SVENSKA TEATER

ANN-LUISE BERTELL

WASA TEATER

DAN HENRIKSSON

KLOCKRIKETEATERN

MERI ANNA HULKKONEN

UNGA TEATERN

JAKOB HÖGLUND

LILLA TEATERN

JAN LIESAHO

TEATERHUSET UNIVERSUM

JUSSI SORJANEN

TEATER VIIRUS

JOACHIM THIBBLIN

SVENSKA TEATERN

CG WENTZEL

TEATER TAIMINE

ARBETSGRUPPEN BAKOM GEMENSAMT INITIATIV FÖR TRYGG TEATER