DELA

Vem skall inkluderas?

I efterdyningarna till beslutet om nya tomtutgivningsregler kommer en del synpunkter som behöver belysas från lite fler sidor. Igge Holmberg (S) berättar i en insändare att nuvarande synpunkter fungerar bra. När man vet att staden har c:a 45 egnahemstomter osålda och de flesta av dem i 7 – 8 år går det inte att hålla med. Igge väljer att inte berätta att den moderata motionen i frågan vill att priser skulle sänkas när tomter varit osålda en viss tid. Tydligen är (S) inte intresserade av det. Med det borgerliga synsättet skulle 45 familjer till kunnat vara inkluderade i staden. Nu drar dessa tomter ränta, fjärrvärmesystemet läcker värme och CO2 och inga skatteintäkter kommer staden till del. Är det inte bättre att sänka priset försiktigt till marknadens nivå i stället för att lämna obyggt, vem inkluderas av det?

Vidare talar Igge om vilka index som skall användas. Det som sägs ovan visar att det inte hjälper vilka formler som används i prisberäkningen, vill inte köparna betala blir det inga avslut. Det här bör fungera åt båda håll och en vettig kompromiss kan vara det beslut som togs, hälften av tomterna lottas ut och hälften på budgivning.
Att beslutet skulle förhindra barnfamiljer att bosätta sig i Mariehamn är ett påstående som saknar täckning. På Solberget, dit barnfamiljerna flyttat i stor utsträckning, säljs alla tomter med budgivning. Samma gäller i princip alla områden på landsbygden och Igge bör känna till att landskommunerna har haft bättre tillväxt än Mariehamn både i befolkning och skattekraft per capita. Skall vi få barnfamiljer till staden måste vi få fram attraktiva tomter med byggregler som köparna accepterar. Det får inte ta över 20 år att planera som är fallet på Horelliområdet.

Dessutom
hävdar Igge att det leder till spekulation om tomter säljs på auktion. Det är det exakt motsatta som gäller. Definitionen för spekulation är när det går att köpa någonting till ett lägre pris än marknaden är beredd att betala. Om en tomt som är värd 60 000 € lottas ut för 30 000 € finns 30 000 € att tjäna. Bygger köparen ett hus och bor i det två år kan huset och tomten säljas med skattefri reavinst. Finns tydligare exempel på spekulation? Jag är inte säker på att övriga skattebetalare som de facto får skjuta till pengarna uppskattar den finurligheten.
Lennart Isaksson,
gruppledare
Moderata fullmäktigegruppen