DELA

Vem har inflytande?

”Kan du göra en lista på de tio ålänningar du tycker har mest inflytande i samhället?” Det var ordagrant den frågan Nyan-journalisten Alfons Röblom ställde mig. Han frågade efter inflytande, inte makt. Jag funderade ett par timmar och kom fram till en lista med ungefär de namn som sedan publicerades i tidningen, det vill säga ledande politiker, tjänstemän, styrelseproffs, ledarskribenter och Ålands viktigaste företags högsta chefer. Sen började jag fundera och uppdraget kändes allt mer fånigt. De där maktmänniskorna känner vi ju alla till, många är folkvalda, exakt vad är journalistiskt intressant i det upplägget?!

Om Anders Wiklöf skall vara på första eller tredje plats, om oppositionsledaren får vara med på listan? Stor makt har de alla visserligen, men har de störst inflytande? Det finns en massa människor utan makt, som har stort inflytande. Ju mer jag tänkte på saken ju säkrare blev jag på att dagvårdspersonal, lärare, personal inom omsorg, kultursektorn har minst lika stort inflytande. Jag försökte förklara detta för journalisten och trodde han skulle skriva vad jag sade.

Det gjorde han inte, däremot citerar Nina Fellman i sin kolumn i Nyan 29.1 en spontant, onyanserad åsiktstyttring av mig på Facebook. Ganska lumpet gjort, tycker jag.
Det är klart att en av journalistikens viktigaste uppdrag är att granska makten. Ni får förstås fylla tidningen med vad ni vill, men det är riktigt löjligt att kalla det granskande journalistik när man snabbt låter några människor göra en tio-i-topp-lista. Vi har alldeles för mycket ytlighet, förenklingar och fördumning ändå i vårt samhälle. Jag försöker göra vad jag kan för att ifrågasätta, förklara och visa på komplexiteten både i livet, samhället och debatten. Jag trodde mer om Nyan.
Katarina Gäddnäs
P.S. I skrivande stund har ca 95 personer gillat den nämnda statusuppdateringen på Facebook, bland dem flera ledande journalister och kulturskribenter i Sverige och Finland. Jag är i alla fall inte ensam om att tycka så här.

Eftersom Katarina Gäddnäs själv satte in sina synpunkter på Nya Ålands offentliga Facebook-sida förstod jag inte att de inte var avsedda för allmänheten. Tyvärr förstod ingen av oss att Gäddnäs nej tack till att delta i granskningen däremot var det.
Nina Fellman
Andra redaktör
Nya Åland