DELA

Varifrån kommer plasten i världshaven?

Harriet Tuominen har fullständigt rätt i det hon skrev i måndagens ledare. Jag har också funderat på samma sak, nämligen: hur kommer plastpåsarna ut i havet?

Jag har då aldrig hört att någon färja en enda gång skulle ha tappat en bil med sopor till förbränning i havet. Att några plastpåsar blåser i sjön är nog en fjärt i universum jämfört med de stora problemen. Där handlar det nog om storskalig dumpning för att undgå kostnader.

Sammantaget är det nog en väldigt liten del av butikskassarna som hamnar i sjön. Det mesta bränns och ger extra energivärde i soporna. Det mesta av den övriga insamlade plasten bränns ju också, så av den anledningen finns ingen orsak att upphöra med plastpåsarna.

Och vad är det för skillnad om man köper en plastkasse i butiken som sedan används som till exempel soppåse eller om man köper påsar på rulle i plast för soporna. Och skall man väga potatisen en och en i kassan. Det kommer att bli ganska nedsölat vid kassabandet.

Att ta bort plastpåsarna skapar nog fler problem än det löser. Ta istället reda på hur de stora problemen uppstår och varifrån plasten i världshaven härstammar.

”The Observer”