DELA

Varför vill Visit Åland försköna sanningen?

Övernattningarna minskar. Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund säger med anledning av mitt inlägg om turismen att trenden inte är negativ. Övernattningarna har ökat de senaste två åren, säger Sjölund. Det blir än en gång tydligt att man kan läsa statistik lite precis hur man vill och bara prata på. Frågan är. Varför vill Visit Åland (VÅ) försköna verkligheten och sanningen. Handlar det om bidrag eller pengar eller är det så illa att VÅ sitter i någons famn?

Påståendet att landturismen genererar mer pengar är däremot intressant. Vad för källor finns det som bestyrker detta? Vet någon vad Maxinge har haft för effekt på detta, handlar inte fler ålänningar hemma, kanske befolkningsökningen sedan 2004 bör beaktas. Sommarsäsongen krymper år för år, det är sanningen. Det var med anledning av Åsubs rapport per 31 juli 2016 och den oroande utvecklingen i sommar som jag skrev mitt debattinlägg. Och jag verkar inte vara ensam om den känslan, flera företagare har hört av sig. Finns det fler kanske, hör av er och berätta eller debattera. Jag kan inte hålla med i Sjölunds analys gällande övernattningarna. När vi analyserar måste vi ta till oss att Hotell Pommern var stängt hela 2014, de stängde hösten 2013 och öppnade i mars 2015. Hotellet dubblerade dessutom nästan sin kapacitet när de öppnade. Övernattningarna per den 31 juli är negativ om 2 procent. Åland fortsätter alltså att tappa. Beläggningsgraden i juli månad var 82 procent. Således var det 18 procent tomma rum, detta i JULI MÅNAD. Ålands riktiga högsäsong. I juni månad var siffrorna 65 procent, 35 procent rum tomma. Man kan förstås tolka statistiken precis hur man vill. När det gäller marknadsföringen av Åland känns det som att Åland genom tiderna satt resurserna på att marknadsföra resan och inte målet. Vill vi ha det så framledes? Visit Åland kan ha en viktig roll i att inresandet till Åland ökar, det finns mängder med möjligheter att ta sig till Åland på. Men trots flest fartygsanlöp från Sverige har övernattande svenskar minskat med närmare 8 procent under året.

Ålands landskapsregering har avtalat att VÅ skall sköta destinationsmarknadsföring och turistinformation. Avtalet är ett år åt gången och skrivet så att landskapsregeringen inte kräver resultat utan endast berättar vad VÅ ska göra. Ersättningen minskade för något år sedan till drygt en miljon. Nu i dessa tuffa ekonomiska tider väljer landskapsregeringen att skjuta till 465 000 euro. För 20 år sedan kördes stora tv-kampanjer på initiativ av Lasse Wiklöf. Då var totalen till VÅ nära 1,5 miljoner. Nu är vi vid samma nivåer igen. Varför uppfinner man hjulet på nytt, 20 år försent?

Jag och flera med mig ställer oss frågan: Är det inte dags för landskapsregeringen att upphandla det uppdrag VÅ i dag har och samtidigt se över innehållet och kraven i avtalet? Resurserna borde till huvuddelen läggas på synliggörande av Ålands reseanledningar och inte på fler personalkostnader och mer administration.

Det finns garanterat de som ”står upp” och vill vara med och öka övernattningarna och inresandesiffrorna för destinationen Åland för landskapsregeringen och för att hela Åland skall leva. När de flesta destinationer runt omkring oss ökar, tappar Åland. Det är fakta, ingenting annat.

Anders Holmberg

Företagare