DELA

Varför skall radion drabbas av andras lågkonjunktur?

Jag håller med Danne S om alla problem med dagens system. Det lär ska va runt 3.000 som fuskar och inte betalar TV-licens, det betyder 660.000 euro och är långt mer än radion blev tvungen att spara. Skulle Radion få in dessa 660.000 euro + få bort utgifterna för Ålcoms och MCA:s rättigheter så skulle nog radion ha möjlighet att bli en riktigt bra och kvalitativ radio.

Men jag är väldigt rädd för att låta radion vara en del av budgeten. Då finns risken att politikerna i framtiden inte kan hålla händerna i styr, och tumma på procenten efter eget intresse.
Hur skulle man kunna säkra att politikerna inte kan bolla hit och dit med radions inkomst efter eget intresse? Ska jag tro på denna lösning så måste det säkras på nåt sätt.

Vad vinner Ålands radio och TV på att bli konjunkturberoende?
Radion har väldigt fasta kostnader för TV-rättigheter och Smedsböle station m.m. Vad ska Radion variera för att kunna följa med konjunkturen? Ska man minska antalet TV-kanaler som sänds ut när det är sämre år?
Det enda radion i princip kan spela med är de anställda. Man kan ha mer kvalitetsprogram om man har råd med folk och i sämre tider får man sparka folk och köra mera billig musik. och mer billig musik gör inte radion bättre.
Vi måste tänka på att den lågkonjunktur som drabbat Åland i princip bara drabbat offentliga sektorn för att i fastlandet har dom haft tufft och därmed så sjönk klumpsumman. Övriga Åland har inte märkt av någon lågkonjunktur förutom en handfull företag som lever på export. Varför ska radion drabbas av fastländsk lågkonjunktur.

Sen tycker jag att rättighetskostnaderna för SVT och TV4 för hela Åland som sattes på Ålands Radio och TV Ab är fel. Som det är nu så betalar Ålands Radio och TV rättighetskostnader för Ålcom och MCA. Och vem som helst kan nu starta ett bolag och sända ut dessa kanaler för radion betalar deras rättigheter. Jag anser att alla som sänder ut dessa kanaler ska vara med och dela på dessa kostnader.

Henrik Hagström