DELA

Varför så krångligt kring TBE-sprutan?

Vi som fick tre TBE-sprutor 2006 ska nu ta en fjärde och själva sprutservicen ges ”gratis” av proffs under fyra kvällar på hälsocentralen. Det är bra.
Men själva proceduren kring vaccinutskrivningen känns väl krånglig och tidsödande. Man ska hämta ett recept på hälsocentralen, åka till apoteket och ta ut sitt vaccin och åka tillbaka till hälsocentralen där man får sprutan.
Kan det inte ordnas smidigare i dessa digitala tider? Kan inte recepten ringas in till apoteken eller skickas dit digitalt? En underskrift av läkare sägs behövas men hur mycket är den egentligen värd på de pappersrecept som nu ges då läkaren först skrivit sitt namn på en bunt tomma recept?

Eller ett ännu smidigare förslag: Man ringer till hälsocentralen inom en viss tid och meddelar att man vill ha vaccinet. Sedan skickar apoteket dagens beställda doser till hälsocentralen där varje patient betalar för sig i samband med vaccineringen. Då har man kontroll på antalet doser som behövs och undgår man ett annat problem – att hälsocentralen blir stående med ett antal vaccindoser som inte kan användas. De som anmält att de kommer men som uteblir får ändå betala för sig.
Alla vi som bor och jobbar söder om hälsocentralen måste med dagens system ta oss dit en extra gång för att hämta receptet. Vi har i regel bråttom och hinner inte gå, cykla eller åka buss. Vi tar bilen i stället och belastar därmed miljön i onödan.

Så med
andra ord – det finns en hel del att vinna på ett smidigare system nästa gång något liknande ordnas.’
Helena Forsgård