DELA

Varför prioriteras bara HD-TV?

I ett pressmeddelande och på sin blogg berättar MCA att man tänker erbjuda flera, ”exklusiva” HD-kanaler. Det är i och för sig trevligt, men har man alls tänkt på de som ser på de ”vanliga” kanalerna. Med ”vanliga” menar jag ”Icke-HD” och kanaler som SVT1, SVT2 och framför allt FTV1, FTV2 och Yle Femman?

Kvaliteten på dessa kanaler är rent ut sagt dålig. Gällande Yles kanaler, på gränsen till osebar. Har diskuterat detta ett antal gånger med MCAs kundtjänst, utan att få annat svar än ”vi prioriterar HD-kanalerna”. Alla har dock inte möjlighet att köpa ny TV och/eller digitalbox stup i kvarten.

Däremot har MCA varit tillmötesgående då det gällt kontrollmätning av nivåer och liknande, men det är dock inte på den nivån problemen ligger.

Jag är medveten om att en del av problematiken inte är teknisk, utan ”politisk”. Problemet skulle kunna lösas, men skulle i så fall innebära att både MCA och MT/Ålcom gräver ned stridsyxan. Kanske Stadsstyrelsen kunde bjuda in MCA och Ålcom till ett möte och reda ut det hela?

Tills vidare ser vi på SVT1, SVT2, FTV1, FTV2 och Yle Fem via Smedsböle. Med perfekt bild och ljud.

Anders Gustafsson

MCA svarar :

Det kunden upplever är ett tekniskt problem. Vid varje felanmälan kontrolleras signalnivåer till fastigheten. Om signalen är bra fortsätter felsökningen i fastigheten för att kontrollera kopplingar, sladdar och uttag.

Oftast sitter felet i hemmet och kan lätt åtgärdas. Vi kontrollerar och prioriterar alla kanaler så att dessa går ut i nätet på bästa sätt. De flesta tv-apparater sedan fem år tillbaka erbjuder möjlighet till att se exklusiv HDTV och det är därför vi börjar fördela över frekvenserna till detta på kundernas begäran.

Richard Johansson MCA