DELA

Varför orka med Orkla?

Herregud , ska vi inte istället blir glad att vi blir kvitt en fabrik som tillverkar inget annat än skräpmat. Inte ens eko skräpmat med ekoodlade råvaror som utgångspunkt.

Löjligt att man ser och hör politiker 2016 som begriper ingenting. Det ända som räknas är antal jobb, skapade eller förlorade. Skulle det inte kunna vara kul att hoppa på ett framåtriktat tåg istället, där jobben är förknippade med nånting samhällsnyttigt. Där Åland önskar profilera sig som ett område i världen som är öppet för business och såklart framåttänkande samtidigt. Tyvärr går en skräpmatsfabrik inte in på denna lista av förslag.

Däremot kan tänkas:

Äntligen ställa om hela jordbruket till 100 % ekologiskt. Det finns faktiskt andra områden i världen som redan har gjort det. Sikkim i India har ställt om till ekoodling helt och hållet i december 2015.

Sikkim har en befolkning på ca 600.000, ligger mellan Nepal och Bhutan till öster i Himalayakjedjan men hör till Indien och är ca 7.000 km2 stort, ungefär lika stort som Åland om man räkna med vattenområden.

Det är så knallbra alltså. Fattar ni? Goodbye GMOs (genmodifierade organismer) och goodbye Monsanto (skulle egentligen kallas ”Monsatan”).

Tänk Åland, det finns faktiskt plats på räls där Himalayatåget från Sikkim susar mot en fin hälsosam lysande framtid. Hur mycket som helst plats, och det vet vi! Här på Åland finns redan framåttänkande moderna människor, som alla ekoodlare i Odlarringen. Det är Ålands äkta avantgarde. De behöver vårt stöd! Köp deras produkter, för att de är giftfria!!!

Vi borde vara stolta att vi har ett avantgarde, och ännu stoltare skulle vi kunna vara i framtiden när vi kommer ihåg hur det började och att man var med bland de första som tog det fantastiska steget redan då!

Hellre vill vi kasta resurser på ekoodling, och inte alls på en skräpmatfabrik som vill bort! Fast politikerna vill ha den kvar, och ger den skattestöd och allt möjligt annat. Ge skattestöd till nånting vettigt istället.

Tänk Om. Tänk. Bli med……

Tack

hälsar mångsysslande, ekohusbyggande och återanvändande människa

Robert Ammicht

Lumparland