Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Varför krävs det körkort för att påvisa din rättighet

Senaste vecka fick vi i massmedia, ta del av problem som uppstår när vi förlorar vårt körkort. Vi skall inte behöva förnya ett fysiskt körkort och erlägga avgifter för något som vi egentligen redan har. Vi har nog alla ibland kommit på att körkortet finns hemma när vi är på väg på korta resor. Inte vänder vi om för det men om telefonen ligger hemma vänder väldigt många om.

Numera i vår digitala värld skall vi inte riskera att tappa bort något som egentligen inte har något värde. Körkort är egentligen en värdelös lösning eftersom produkten är kostsam i flera led, inte är användbar till något annat än som ett fysiskt bevis på något som ändå skall granskas vid kontroll.

Det är hög tid att digitalisera våra körkort. En digitalisering som kombinerar en digital version i din telefon eller motsvarande produkt och ett register, som redan finns idag, där du måste identifiera dig med ett ID. Det innebär att du kan ha ett bevis på ditt innehav vid en utlandsvistelse, minska problematiken med förfalskningar mm. Det finns säkert många fler fördelar med ett digitalt körkort i en utveckling av vårt digitala samhälle.

Finland har redan inlett ett digitalt körkort men inte som en ersättning till det analoga körkortet, utan som tillägg. Troligtvis bara en tidsfråga innan de övergår till enbart en utvecklad digital version som tar bort behovet av ett fysiskt körkort. Åland erkänner inte den finska digitala versionen ännu.

Jag har påpekat tidigare att vi har så mycket att vinna på en ökning av digitaliseringen inom det åländska samhället. Nu är det dags att vi genom vår åländska lagstiftning utnyttjar möjligheten att visa vägen genom att införa ett digitaliserat körkort för att underlätta för oss ålänningar.

Liberalerna: Vi leder utvecklingen.

MIKAEL STAFFAS

LIBERAL LAGTINGSLEDAMOT