DELA

Varför jaga ejder i dag?

Så nedlusade och proppfulla som de åländska skärgårdsvikarna är av sjöfågel, är det ju tur att de åländska jägarna tar sitt ansvar och gör lite plats för oss som också vill vistas i skärgården, genom att skjuta av 2000 gudingar. Skjut bort det som finns, alfågel, knipor, svärtor, skrak och ejdrar, så vi slipper se dem i havsvikarna (OBS: IRONI!)

Allvarligt talat, de tvåtusen vackra ejderhanar (gudingar) som nu ska avlivas, skulle de inte bidra till att göra skärgården mer vacker och inbjudande, än att (i bästa fall) hamna i grytan hos jägaren? (I sämsta fall ids inte ens jägaren ta vara på bytet, det är bara själva dödandet som är intressant, eftersom det är en gammal tradition…)

När jag började vistas på Åland på 1980-talet fanns det betydligt mer sjöfågel än i dag, jag vet inte när jag såg en svärta sist? Förr fanns det ett behov av färskt kött på våren, ett behov som inte alls finns på samma sätt idag, det är ju bara att fara till affären och handla.

Om man nu ska jaga, varför inte koncentrera sig på skarven, som alla ogillar, eller, för den delen, jaga kråkor, vilket är en utmaning för en riktig jägare?

Nej, åländska jägare, lev på 2000-talet och ta ert ansvar för naturen och låt dessa stackars få gudingar få leva och låt dem förgylla vår vardag, när vi lyckas får syn på dem i våra havsvikar.

STEFAN HJELM

STOCKHOLM

ÅLANDSVÄN SEDAN 1982

<”Byline tfn”>