DELA

Varför inte alltid gratis skärgårdsfärja?

Nog är det lite lustigt det här med hur vi förhåller oss till avgifter på skärgårdsfärjorna på Åland.

Allra först måste jag ändå ge allt beröm till landskapsregeringen och infrastrukturminister Christian Wikström för beslutet att inte uppbära färjavgifter till Föglö under lördagen då Skördefesten arrangerades.

 

Det är ändå lite märkligt hur vi anpassat oss och accepterat denna olikbehandling av skärgårdsbor, fritidsfolket i skärgården och andra besökare genom att påföra avgifter på de frigående färjorna. Vi har ju inget val och får därför bara gilla läget. Men om du åker färja i riket så är de avgiftsfria. Spelar ingen roll om du tar båten till Jurmo eller Utö i det yttersta havsbandet i Skärgårdshavet eller om du tar de tre flakfärjorna från Pargas till Houtskär som gränsar till Åland i Skiftet. Men på Åland ska det betalas. Och hur blev det så här? Så länge staten tillbaka i tiden öronmärkte pengar för den åländska skärgårdstrafiken var den gratis men idag då vi har ett helt nytt ekonomiskt system som dessutom ska ge extra klirr i landskapskassan pratas det inte ens om att gå tillbaka till likabehandlingen i jämförelse med skärgårdstrafiken i riket.

 

Nu när tunneln är i planeringens förstadium innan projekteringarna ska vidta diskuteras avgifter för dem som brukar tunneln. Själv har jag också accepterat att det tydligen är den vägen vi ska gå för att få acceptans för sådana projekt på Åland, men i grunden är diskussionen absurd. Många som nyttjar skärgårdsfärjorna har ställt frågan, när införs avgifter i rondellerna? Nej, bevars, så illa ska det väl ändå inte behöva bli. Samhället ska stå för de fundamentala infrastrukturella systemen.

Inför avgiftsfritt även på de åländska skärgårdsfärjorna så har vi skördefest året om!

RAINER JUSLIN (LIB)