DELA

Varför har ni inte gjort något åt tiggarnas situation?

Fredagens ålandstidning med reportaget om de tiggande romernas situation och de närmast människohandelslika förhållanden de befinner sig i hinner knappt komma ut före kapporna börjar vändas i det röda lägret.

”Guldmannen” rånas och misshandlas upprepade gånger på öppen gata. Bland annat den vänsterextreme lagtingsmannen Igge Holmberg skriver i en status på Facebook att man redan vetat om hur det ligger till.

Vänta lite nu, man påstår sig alltså ha vetat om att människor sitter på gatan och tigger under hot om våld för att större delen av deras inkomster ska gå till någon slags maffiabossar. Man påstår sig ha vetat om att dessa bossar kan ta till våld för att göra sig av med konkurrens.

Och vad har man gjort? Ingenting. Ingenting förutom att tiga, förneka, försöka upprätthålla en falsk verklighetsbild och möjligtvis kalla de som redan för flera år sedan försökt klargöra hur det ligger till för rasister.

Visst, lite engagemang från Emmaus sida finns ju, men inget för att belysa eller göra något åt människohandeln.

Med tanke på att flera av dessa personer tillhör ett pari med sloganen ”människor först” verkar detta förfarande mycket märkligt.

Om kamrat Holmberg råkar ha glömt att han bestämt förnekat hur situationen är kan jag gärna påminna honom om att han till och med hade en insändare med rubriken ”Inga belägg för organiserad brottslighet” den 15.12.2014.

Ett utdrag ur insändaren:

”Det finns inga belägg för att tiggeriet är en del av organiserad brottslighet. Det rör sig helt enkelt om för lite pengar i jämförelse med exempelvis vapen- och sexhandel.

För att kunna genomföra resan till Sverige är det däremot många som organiserar sig och reser i grupp, passar varandras barn och hjälper på så vis varandra.”

Hur var det nu igen? Var det ”människor först” eller var det den önskade världsbilden och de politiska poängen först?

Ulf Damsten