DELA

Varför har ingen hämtat mitt virke?

Efter stormen Alfrida drabbades många skogsägare av stora vindfällen. För att uppredningen av den fallna skogen skulle kunna göras effektivt erbjöds vi skogsägare ett högre pris om vi tog hand om skogen och anmälde det till uppköparen före den sista april.

Många gjorde just det, men mitt och många andras virke ligger kvar i skogen. De som har stora mängder virke och som har fått ut det till större vägar men som anmälde så sent som i maj och juni har fått sitt virke hämtat, men jag och många mindre skogsägare som följde direktiven har ännu inte fått vårt virke sålt.

Jag anser att ansvaret för virket borde ligga hos uppköparen, som det var förr. Då mättes virket upp på plats och man fick betalt direkt. Nu får man betalt först när stammarna hämtas vilket har försämrat för oss skogsägare.

Det finns en risk att virket blir angripet, och det kan vara så att det inte duger längre – annat än till flis. Ännu vet jag inte hur mitt virke mår eller vad jag får betalt eftersom det inte har blivit hämtat.

Jag har huggit skogen själv, men jag har betalat för att få det utkört till vägen. Det är pengar jag har lagt ut som jag inte får tillbaka förrän jag har sålt, och ingen har ännu hämtat och köpt mitt virke.

MINDRE SKOGSÄGARE