DELA

Varför har fängelser bättre toaletter än färjor?

Finns det någon i läsekretsen som är fartygskonstruktör?
Jag undrar så om detta med toaletter på fartygen. Finns det en lag om att man inte får stänga om sig ordentligt när man uträttar sina behov när man är betalande kund på ett fartyg?
Som det ser ut nu – även på nyrustade Rosella – är det i princip bara saloondörrar som finns att stänga om sig. Resultatet är att man från grannbåset hör stånkanden och plumsanden och förnimmer dofter ur ett spektrum som få upplever som angenäma.

Varför är det inte vanliga toaletter med vanliga dörrar? Vad är liksom grejen?
Hur tänker konstruktörerna? ”OK, grabbar! Då har kunden blivit uppassad i á la carten som en kunglighet. Vill vederbörande sedan gå på toa ska vi balansera upp det. Man ska inte känna någon privacy alls. Väggen ska börja så högt upp att man inte ens kan luta en dataväska mot den. Snacka om att de ska känna sig ägda! Highfive!”

Det enda jag kan komma på som skulle kunna rättfärdiga toaletterna som de ser ut idag är att det kan vara lättare att spola rent golvet om det händer någon olycka. Men är det inte bättre att olyckan håller sig inom ett begränsat område innanför fyra väggar då?
Eller är det för att man ska se om någon sover på toa? Det finns väl alltid vakter med nycklar som kan knacka och gå in och titta ändå?
Kan någon räta ut detta frågetecken åt mig? Varför har man bättre toaletter på fängelser än på passagerarfartyg?
Lars-Erik Litsfeldt