DELA

Varför firar vi internationella kvinnodagen ?

Frågan kräver ett svar. Jämlikheten mellan kvinnor och män är inte någon självklarhet ute i välden. Hos oss är situationen någorlunda rättvis, men mycket återstår att göra. Uttrycket lika lön för lika arbete är en självklarhet. Men är lönesättningen rättvis i förhållandet till utbildning och ansvar ? Jag vågar påstå att så är inte fallet i den omfattning det borde vara. Se till exempel på platsannonser och jämför tjänster med liknande kompetenskrav, ansvar och utbildning . Om tjänstebenämningen är till exempel byrå- eller avdelningssekreterare är lönen lägre än om tjänstebenämningen är byrå- eller avdelningschef !

Våld mot kvinnor är ett stort problem. Jag har i mitt yrke som landskapåklagare kommit alldeles för mycket i kontakt med problemet.
Problemet finns på Åland, vi är inte skonade från det.
Det är en skandal att i landet dödas årligen ca. 30 kvinnor av sina äkta makar, sambon etc. Jag deltog i projektet ” kvinnofrid” som var otroligt bra och ledde till en informationsfolder för de myndigheter som kommer i kontakt med problemet. Det som är skrämmande är att våldet förekommer i alla socialgrupper, inte alltid är impulsivt och framprovocerat som vi män många gånger påstår. Tvärtom det är ofta planlagt !

Typfallet är när mannen och kvinnan är på en fest. Man dansar, dricker och av någon orsak blir mannen arg, kanske svartsjuk för att frun dansar med någon annan. Vi vet inte varför, men mannen bygger upp en livsfarlig ilska. Utåt visar han ingenting. Man tackar och går hem. Inne i hemmet smäller det. Detta är planerat våld, allt annat är lögn.
Jag är pappa till två flickor och behöver inte någon större inlevelseförmåga för att vara orolig och ta problemet på allvar.

Ute i världen är problemen ofantliga. Kvinnorna kämpar fortfarande med de grundläggande politiska, sociala och ekonomiska rättigheterna. Det återstår ett massivt arbete.
Det ovan nämnda är svaret på frågan i rubriken, dagen behövs sannerligen, grattis till alla kvinnor på Er dag.
Roger Eriksson,
riksdagskandidat nr 2