DELA

Varför duger inte en ursäkt?

Krister Lumme, jag vägrar att låta mej jämföras med bönderna utanför staketet runt Stiftelsen Hemmet i Granboda på 50-talet.

Vi är lika gamla du och jag, och har fler vänner som utstått helvetet där. Men varför duger inte en ursäkt åt dej? Det är helt tydligt att det är pengar du främst är ute efter.

Du borde lyssna på Vegas sommarpratare Gunvor Brettschneider så får du perspektiv på tillvaron.

Lennart Karlsson

Krister Lummes svar:

Bäste Karlsson. Du vägrar jämföras med dem som stod utanför staketet och såg vårt helvete. Må så vara. Känner ändå att en lögn frodas från din penna då du påstår att du känner dem som utstått helvetet på Stiftelsen Hemmet. Detta är för mig uppenbart tvivelaktigt. I så fall känner du dem som jag inte känner.

Ofta och mycket har jag funderat hela livet på varför dina föräldrar och övriga medborgare alltid fanns utanför staketet. Varför ingrep ingen och förhindrade den misshandel som pågick? Varför ingrep ingen då vuxenvärlden stod och såg på oss när samhället stal vår barndom?

Vad vet du om hur det känns att ha ett ok släpande med sig genom hela livet med märket långt in själen? Både ångest och annat förföljde många ut i livet, så att de inte stod ut att leva utan dog före femtioårsdagen. Orsaken var misshandel och annat som pågick på Stiftelsen Hemmet. Helvetet fanns inte enbart innanför staketet. Helvetet fanns även utanför staketet.

Helvetet var även att bönderna utanför staketet hämtade ut oss att rensa och plocka gurkor i deras land och sedan även mocka dynga i ladugårdarna. Barnarbetet var ett ett helvete för oss. Några lekar fick vi aldrig praktisera. Vi fick aldrig vara barn då bönderna utnyttjade oss som gratis arbetskraft. Var fanns dina föräldra kan man undra? Kanske de var en av dom som hämtade oss i lastbilar som transporterade oss runt på Åland för att praktisera barnarbete?

Är det därför du tycker vi ska nöja oss med en ursäkt? Är det därför du försvarar dig med att vi endast är ute efter pengar?

Skäms bäste Karlsson. Vi är inte giriga. Vi är som alla individer då man blir bestulen.

Vår barndom är inte till salu. Nu kan vi själva förhindra detta vilket vi inte kunde göra som barn. Vad vi vill ha är ersättning idag för vår stulna barndom. Inga pengar i världen kan ersätta detta.

Vad vi vill är att samhället ska erkänna sitt misstag och därmed betala för detta som bevis på att de är uppriktiga i sin ursäkt. Detta är rimligt anser vi.

Vill man inte ersätta vad man stulit tillsammans med en uppriktig ursäkt visar man att man hycklar om vår barndom.

Vänligen, Krister Lumme