DELA

Varför behövs tandvårdsreformen?

Inför valet var det många som talade om behovet av tandvårdsreform. Ett av motiven var att man hade gjort en sån i Riket. Nog är det märkligt att Åland ens behöver ett eget parlament, när allt ändå måste göras som i Riket.
Men om vi nu bortser från det så kan man verkligen fråga sig: Varför behövs denna reform?
Politikerna ser oftast bara till förhållandena i närområdet och kommer till slutsatsen att man måste ordna med kommunal tandvård, som ett rejält komplement till den privata. Den kommunala skall väl antagligen finansieras huvudsakligen med skattemedel.

I detta sammanhang kan det vara intressant att se hur det fungerar på annat håll; exempelvis i Frankrike, som numera ju har en högre levnadsstandard än ex Finland. Där är det nog ingen som ens skulle komma på tanken att föreslå en kommunal tandvård.
För det första har man en motsvarighet till FPA, som vanligen ligger i en enkel byggnad ett stycke från centrum. När man går in undrar man om man kommit rätt, men efter att de gått igenom pappren och så småningom betalar ca 60% i ersättning, så får man helt klart ett förtroende för systemet.
I Finland har ju FPA en tradition att alltid ha sina kontor mycket centralt i nybyggda kontorskomplex, men utbetalningen är bara ca 1/3 av de verkliga kostnaderna. Kanske det vore något för politikerna att funder över detta? Ska FPAs pengar gå till fina byggnader eller ersättningar?

För det andra skiljer sig själva tandläkartjänsten. En normal ”plombering” kostar i Frankrike ca 50€. Vilket då alltså med 60% ersättning gör ca 20 €. På Åland är ju detta priser man inte ens kan drömma om.
En bekant var till Det Stora Tandläkarhusen häromåret och blev ”rekommenderad” en mycket dyr plomb för över 500€. Om det var för att de just hade skaffat en specialmaskin eller om det var för att den unga oerfarna tandläkaren just hade låtit bygga ett elegant hus på Solberget må vara osagt.

Hur som helst så ramlade plomben ut efter ett par år. Den erfarne tandläkaren i Frankrike, som inte hade en så avancerad maskin, sade att de brukar ramla ut. Det gör även de billigare fyllningarna förklarade han, men om man betalt 20 €, så behöver man ju inte gråta lika länge.
I Frankrike är väntetiden för övrigt några dagar till en privat tandläkare.
Så de åländska politikerna kunde istället fundera på
1. Vad man kunde göra för att effektivera utbetalningarna från FPA
2. Vad kan göras för att få ner kostnaden vid ett besök vid en privat tandläkare.
Antagligen skulle detta bli betydligt billigare i längden.
Nu verkar man välja att ösa in skattemedel i ett system bara för att det inte fungerar som det borde!
Stephan T