DELA

Vardagspusslet

Det har blivit september och för de flesta är vardagspusslet i full gång. Det är mycket som ska klaffa. Vardagen är olika för oss alla men för merparten handlar det om att få arbetslivet och det övriga livspusslet att gå ihop. Livet består av olika skeenden. Att som barn få tillbringa dagarna på ett tryggt dagis. Att gå i skolan och lära sig utifrån de egna förutsättningarna. Att ha utvecklande fritidssysselsättning. Att få äta bra mat. Att kunna andas den rena luften och njuta av vår fantastiska ö. Att få bo där man vill. Att få rätt stöd och hjälp i livet när inte allt fungerar i kroppen och knoppen.

Det mesta fungerar faktiskt väldigt bra på Åland. Men för den skull ska vi inte sluta förbättra där vi kan och förändra där det är möjligt.

För mig är arbetet med den psykiska hälsan viktig då det gäller de förebyggande och rehabiliterande områdena. Jag är övertygad om att vi kan spara stora kostnader för samhället. Viktigast av allt är att ge alla människor förutsättningar att fungera i vardagen. För det måste vi avsätta tid och resurser för att få tillstånd en samverkan och ett samarbete mellan flera aktörer. Trots allt lyckas de allra flesta få ihop vardagspusslet.

Flyktingarna i Europa får just nu knappt ihop två bitar av det pusslet. Låt ett flertal till få möjlighet att skapa en trygg vardag här på Åland.

Annika Hambrudd (C)