DELA

Våra äldre är värda bättre

Som anhörig på Trobergshemmet var det hemskt att läsa tidningen Åland måndagen den 17 maj. Visst har jag sett mycket, men det här är ju värre än jag trodde. Hur mycket skall det behöva skrivas om Trobergshemmet innan ansvariga vaknar? Personalen säger att de inte kan strejka men de kan faktiskt sluta. Under åren har jag sett hur duktig personal försvinner. Som tur är finns det ännu bra personal, men om ingenting görs, har Trobergshemmet i värsta fall inte dem kvar heller snart. Tyvärr har det i vissa fall anställts personal som inte är helt lämplig enligt mig, det är hårda nypor som får till och med den som inte pratar mera att ropa – Aj. Och som drar hårt i hakan och ropar – öppna munnen! Ja då blir munnen stängd och klienten blir utan mat.

 

Det behövs mera personal, men ofta får man höra att det inte finns att få tag på. Mitt förslag är: anställ genast någon till köket (ekonomipersonal), alltså någon som kan utföra enklare kökssysslor, hämta mat, dela ut den, ta hand om disken och soporna, tvätten et cetera. Kanske också baka en god kaka som får sprida lite hemkänsla på avdelningen? Då skulle skolade närvårdare hinna vara mer med klienterna, det arbete som de är skolade för.

Som anhörig har jag ständigt en ”klump” i magen och är orolig. Försöker vara på Trobergshemmet ofta, men borde inte behöva bli ”sjuk” av oro när jag inte kan vara där. Våra äldre och sjuka är värda bättre!

Jag vill vara en anhörig som är stolt över Trobergshemmet.

ANHÖRIG

SVAR PÅ INSÄNDARE

Även jag, som nyanställd vikarierande äldreomsorgschef, vill vara stolt över Trobergshemmet”! Arbetet som utförs är viktigt och de äldre är värda en god och kvalitativ vård och omsorg!

För att hjälpa oss i vårt förbättringsarbete är det viktigt att man som anhörig, klient eller vårdare rapporterar till äldreomsorgsledningen eller till klientombudsmannen om man upptäcker brister i vården.

ANN-CHRISTINE ÖSTERBACKA

VIKARIERANDE ÄLDREOMSORGSCHEF, MARIEHAMNS STAD