DELA

Vår största konsumtionstid står för dörren

Black Friday och julhandeln. Bägges gemensamma nämnare som marknadsföringen i decennier utnyttjat, normaliserat och förstorat; vår tragiska och obesvarade kärlek till konsumtionen.

”Patologisk konsumtion har blivit så normaliserat att vi inte längre noterar den”. Inleder George Monbiot en artikel från 2012 i vilken han hänvisar till kortfilmen The Story of Stuff.

Upphovsmakaren bakom filmen Annie Leonard omtalar att blott 1% av det vi köper använder vi längre än ett halvår.

Är det värt att vi spenderar våra pengar på gåvor som aldrig kommer att användas och som för användaren kanske sist och slutligen blir mer en börda än en lättnad.

Vi behöver tänka om som individer och inte lockas av erbjudanden på onödiga produkter som marknadsförs. Marknadsföringen kan formas om, det är vi som konsumenter som sätter standarden genom våra handlingar och konsumtionsmönster.

Så ställ er själva frågan, hade personen köpt detta själv? Är det verkligen för personens skull som man skänker gåvan om den ändå kunnat införskaffa den själv?

Du behöver inte alltid köpa en materiell sak för att stilla ditt konsumtionsbegär. En bättre present kan vara ett presentkort på något som mottagaren verkligen kommer att konsumera vare sig det är en tjänst, upplevelse, eller förbrukningsvaror i form av mat. Eller varför inte fynda på en second hand butik, loppis eller på facebook gruppen Ålands Köp & sälj.

Men tänk steget längre den dyrbaraste gåvan vi kan ge någon annan idag, med fullspäckade scheman, kalendrar och mycket skärmtid både på jobb och privat, är ens tid. Tiden är en rättvis valuta. Den fördelas lika mellan alla människor både lokalt och globalt; ingen kan köpa mer tid. Så tänk efter vad kan du ge till någon du bryr dig om som ingen annan kan ge. Tid med dig. Så skippa den onödiga konsumtionen i år och låt årets julklapp bli tid för dina nära och kära. Både naturen och vi människor vinner på det i slutändan.

ÅLANDS NATUR & MILJÖ