DELA

Var Måtar dömd eller inte?

Nyss hemkommen från en längre resa ser jag att Marcus Måtar inte straffas för sin fängelsedom. Väldigt märkligt. Eller kanske inte.

När man före valet frågade om Måtar så var obundnas linje att ”Måtars dom har inte fastställts ännu så man behöver inte bry sig om den”. Nu är det ”väljarna visste redan att han var dömd före valet”, så man behöver inte bry sig om den.

Men om väljarna visste det, då visste partiledningen med Bert Häggblom i spetsen det också och valde ändå att föra fram honom som kandidat.

Trots att det skulle skada lagtingets anseende om han blev invald.

Så antingen brydde partiet sig inte ens före valet om domen eller så trodde man att ingen skulle bry sig efteråt. Man kan inte ha det båda vägarna, man brydde sig inte om lagtingets anseende före valet när man ställde upp Måtar som kandidat och man gör det inte nu heller tydligen.

För antingen ställde man upp en dömd kandidat utan att tänka på lagtingets anseende eller så trodde man inte före valet att han var dömd och då kan man inte heller säga att ”väljarna visste om domen”, man kan inte ha det båda vägarna.

IGGE HOLMBERG (S)