DELA

Var höll regeringen hus?

Den första dagen, då vice lantrådet sporadiskt visade sig i lagtinget sade hon att jag är parlamentariskt oerfaren. Det stämmer men jag försöker lära mig hela tiden bland annat genom att se hur andra gör.

Det som då förvånar mig är den dåliga respekt som de erfarna politikerna visar för de folkvalda parlamentarikerna genom sin frånvaro. Under 10-timmars-debatten om budgeten (dag 2) var ministrarna Camilla Gunell och Wille Valve borta hela dagen.

Minister Gunell ansvarar för lagen om stöd till vindkraften (2.700.000 e) och Guttorps vara eller icke-vara. Kanske någon hade velat fråga något om Orkla också?

Minister Valve ansvarar för ÅHS, där man vill stryka 2.000.000, ”stöd till invånare” där man vill stryka 700.000 och ÅMHM, som nämndes många gånger.

Som jag ser det så tar regeringen av de fattiga och ger åt de ”rika” företagen. Jag förstår inte hur de åländska socialdemokraterna kunde framhäva sin ”moraliska kompass”. Min kompass är svängd 180 grader. Men jag blev ju istället beskylld för att vara vindkraftsmotståndare. Tycker man att flyktingmottagningen blir dyr, så kallas man rasist. Man måste få ifrågasätta hur skattepengarna används utan att bli stämplad som ”motståndare”.

Trots att jag är oerfaren så skulle jag snarare säga att det är vårt arbete att nagelfara alla lagförslag, som kommer till lagtinget.

Minister Fellman var sjuk den första dagen och sporadiskt närvarande den andra, långa dagen. Många frågor om kommunsammanslagningar förblev obesvarade.

Lantrådet, med helhetsansvaret, höll inte själv det inledande anförandet i budgetdebatten. Det förvånade mig. Efter att hon hållit sitt anförande sen förmiddag den andra debattdagen, stod veterandagen på programmet där hon höll ett mycket känslosamt tal. Troligen för en och annan väljare. Själv var jag närvarande under hela den 10,5 timmar långa debatten även om jag med säkerhet vet att jag inte har någon väljare i lagtinget. Är man oerfaren så är man.

Självklart kolliderade budgetdebatten med andra viktiga möten, men efter att regeringen i fem månader hade byggt upp stämningen inför ”tilläggsbudgeten” så hade jag förväntat mig att regeringen skulle visa mer respekt för det folkvalda parlamentet genom sin närvaro och för att replikera det som sades i talarstolen.

Media uppmärksammar inte detta trots att de ju ser de tomma stolarna framför sina bås hela dagen.

En annan sak, som jag, efter att ha vänt på en massa stenar i vindkraftsfrågan, personligen börjat förundra mig över är de åländska socialdemokraternas oerhörda envishet över detta med stöd för vindkraftbolagen. Så till den milda grad att man nu väljer att pumpa in 2,7 miljoner i subventioner samtidigt som man skalar bort två miljoner från ÅHS och tar 700.000 från ”stöd till invånare”. Varför? Är detta i enlighet med socialdemokraternas ”moraliska kompass”?

Jag har inte några resurser att göra den granskning á la Josefsson, som borde göras, men vi har ju åländska journalister till och med i Grävgruppen numera. Jag skulle, mot bakgrund av allt det jag hittat så här långt, inte bli ett dugg förvånad om de kan hitta drag av korruption i denna trasselhärva. Vad sen som är de åländska socialdemokraternas andel får historien utvisa.

Det här börjar nog nu, faktiskt, kännas lika tryggt som ett Nigeriabrev.

Jag hoppas att vice lantådet Gunell kan besvara alla mina frågor i lagtinget när lagförslaget debatteras nästa gång i slutet av maj, så att svaren för evigt kan läsas i det stenografiska protokollet. Detta känner även en oerfaren ledamot till.

Stephan Toivonen (ÅLD)

lagtingsledamot

Fotnot: Detta är skribentens fjärde insändare om stödet till vindkraften. Tidigare delar har varit publicerade 28 april, 2 maj och 6 maj.