DELA

Var finns konsumenterna när stödbesluten fattas?

Intressant att läsa om det extra jordbruksstödet om 2,2 miljoner. Officiellt är det ett EU-stöd om 600.000 som ska förflyttas från miljöstöd till konventionellt jordbruk, resten måste skattebetalarna på Åland lägga till. Såna ”bidrag” är ganska dyra!

EU-stöden skulle visst leda till att matpriserna skulle bli billiga. Vi har ju sett hur det gått med priset på den åländska mjölken, äpplena, tomaterna, hemvetet. Behöver jag göra listan längre? Är det någon som tror att detta bidrag skulle ändra trenden?
Misstänker att bidragen syns bättre i böndernas traktorgarage än på våra butikshyllor.
Men sen när man ser på listan över vem som var med och bestämde så blir det ganska intressant. Att Producentförbundet försöker få mer bidrag är inte svårt att räkna ut. Men där finns även folk från jämställdhetsdelegationen (!!) och Ålands Turistförbund! Vad har de att göra kring den köttgrytan?

Jämställdhetsdelegationen begriper jag inte alls, men när det gäller Turistförbundet, så kan jag kanske långsökt se kopplingen att om de är med och kliar bönderna på ryggen så att de får sina bidrag så kanske de blir kliade tillbaks när det är dags för stöd / skattepengar åt Turistförbundet.
Hur ska man annars förklara att de får miljoner efter miljoner för att marknadsföra Åland? Resultatet är ju att vi har färre turister nu än på 1970-talet och de flesta kommer för att rederierna själva marknadsför landskapet och tack vare affärsresande och släktträffar, eftersom ju snart halva Åland har rötter på annat håll.
Den enda som motsatte sig förslaget var representanten från Ålands miljö, som tydligen ser längre än till pängar i plånboken för 600 ålänningar.

Det intressanta var att motivet till att miljöstödet inte gått åt, var att det var så byråkratiskt att fylla i alla blanketter. Eftersom vi ju har rätt lite traditionell industri, så betyder det att jordbruket är den näringsgren som är den största miljöboven. Kanske det vore dags att skippa moroten och byta till piskan som på annat håll, dvs bara ge datum när produktionen måste vara miljövänlig enligt tydliga kriterier, för att få fortsätta (få bidrag)? Då slipper de byråkratin.

Men var finns konsumenterna när det ska bestämmas om producenterna ska få nån miljon till? Vi bidrar väl redan med 25 eller 50 miljoner euro per år. Är det ens nån som vet summan, om man räknar in hela ”näringsavdelningen” och alla ”näringslivsutvecklare” runt om i kommunerna?
Nä, bättre skulle det nog vara för oss konsumenter om vi istället fick behålla 1.000 eller 2.000 euro i plånboken och kunde köpa spanska tomater, franska äppel, Skånemjölk, osv. Vi skulle nog få mer pengar över på det sättet.
Varför finns representanter för miljön, jämställdheten och turismen närvarande, men ingen från konsumentsidan? Antagligen slutar hela härvan med att bidragstagarna får 4.000 var i plånboken, men skyll inte på mig!

Fundersam konsument