DELA

Var det svågerpolitik som skapade Lappodagen?

Det gladde oss inom Åländsk Demokrati ubv att vi fick en, om än sen, inbjudan till Lappodagar 2.0. Jag svarade omgående och jakande. Det är ju är semestertider, och många ålänningar är på resa, så utgick jag ifrån att man även kunde delta per telefonlänk.

Under seminariet debatterades bl.a miljöfrågor. Att avskaffa plastkassar och att introducera elbilar var de konkreta frågorna. I min kontakt med arrangören hänvisade jag till miljöskäl för att kunna framföra sommartalet via telefon, men där fanns inget miljötänk.

Det inledande sommartalet, borde inte ha varit något problem.

Det är intressant och storartat att en såpass liten ungdomsförening kunde åta sig ett så stort arrangemang.

Förklaringen till detta fanns kanske i annonsen. Seminariet arrangerades nämligen i samarbete med LR och Ålands Radio, det oberoende public service-företaget.

I seminariedelen tog radions debattledare upp frågan om att ett nytt invandringsfientligt parti skulle ställa upp i höstens val.

Själv känner jag till att två nya grupperingar; Nejsidan och Åländsk Demokrati, har planer på att ställa upp. Vad jag känner till är inget av dessa invandringsfientliga. Däremot är de kritiska till flyktingpolitiken, speciellt i Mariehamn.

Vilket är det nya invandringsfientliga parti, som den objektive redaktören Röblom avser?

Vad jag förstår är LR den största sponsorn av detta seminarium. Det är ju då lite intressant att det förläggs i en by, som även ur ett åländsk perspektiv nog måste anses ligga lite avsides.

Det kan väl inte ha något samband med att en av partiledarna dvs Gunell (C) råkar ha sitt sommarresidens där?

I pressen kunde vi läsa att det var finansminister Nordlund (C), som fick iden till seminariet. Hans ministerkollega Törnroos (C) råkar visst också vara från Lappo?

Man skulle ju lätt kunna ana sig till en svågerpolitik, men något sådant existerar väl inte på Åland?

Kommer detta att diskuteras i pressen? Knappast. Den ena tidningen stöder S och den andra stöder C, så båda är tysta som möss. Detta är en av orsakerna till att Åländsk Demokrati behövs.

Vi får hoppas att den LR-sponsrade kick-offen i fortsättningen kan rotera bland partiledarnas sommarvisten. Personligen hoppas jag naturligtvis att nästa kick-off om fyra år arrangeras i Estoril.

Redan nu kan jag i alla fall garantera att sommartalen om fyra år då kan framföras i högsommarkläder.

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati ubv