DELA

Välkommen, varg

Välkommen Herr Varg! Läste i tidningen att Ni har invandrat till Vesteränga, Lemland. Jag hoppas innerligen att Ni inte möts med bössan, så som vi gjorde mot Era kompisar Mr. Björn och Lady Lo. Vet inte varför folk är rädda för Er. Mig veterligen har en varg aldrig tagit liv på någon människa i Finland. Länge sedan jagade man i syd-västra Finland “varg” som rövade bort många barn. Till sist valde man givetvis att anlita en konsult, varg-jägare från Ryssland, som lyckades skjuta odjuret.
Efter flera hundra år hittades skinnet på vinden i Zoologiska museum i Helsingfors. DNA –analysen avslöjade att det var en hund. Tyvärr har envisa, falska rykten om vargarnas farlighet lett till att Er släkt har på fastlandet decimerats med hälften : år 2005 fanns det 250 vargar och nu i senaste vår endast 135-145. Orsak till detta raset är bortom all tvivel tjuvjakt. Er släkt är ju frisk och genetiskt stark.

När jag bli vald i lagtinget, kommer jag att jobba för revidering av djurskyddslagen och jaktlagen, så att djurens rättigheter blir den röda tråden genom paragraferna. Jag får förresten gratulera Er för den hedersamma andra platsen i en val med många röstberättigade, arrangerad under juli 2011 av Finlands största dagstidning. Som en av Er väljare, Anni Rissanen uttryckte sig på nätet: “Vargen är tillräckligt klok för att hålla sig borta från människorna.”

Jag kan garantera att Ni kommer att trivas här på Åland. Just nu finns det ingen ledig strandtomt, men gott om skog fullt med rådjur. Ni kan göra nytta och hjälpa oss att kämpa fästingburna sjukdomar och jägarkåren att få en sundare älgstam, ty jag har förstått att Ni prioriterar de svagaste individerna. Just nu saknar Ni inte heller sällskap: under valrörelsen lär det stryka runt i bygderna mången varg i fårakläder. Det ryktas till och med om en från Mariehamn som har klätt ut sig till Rödluvans morsa!
Rauli Lehtinen (lib)
pensionerad varulv