Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Välkommen till Åland!

För att välkomna återflyttande ålänningar och andra sökanden till Åland har landskapsregeringen formulerat behörighetskraven för många offentliga tjänster så att andra länders utbildningar ger direkt behörighet på Åland. I det nu uppmärksammade fallet med lärarexamen från Sverige kan landskapsregeringen välja att göra på samma sätt.

I Sverige, där mellan 60-70 procent av de åländska ungdomarna som studerar utanför Åland hittar sin studieort, ges till exempel lärarexamen för årskurs 1-3 och årskurs 4-6.

Landskapsregeringen kan genom beslut komplettera den åländska förordningen så att kraven på Åland gäller den behörighet som ges i studielandet till exempel för årskurs 1-3, 4-6 eller 1-6. Sedan kan kommunerna inrätta tjänster i skolorna som även de är för 1-3, 4-6 eller 1-6.

Eller så formuleras behörigheten för en årskurs i gången ifall äldre eller framtida utbildningar har ett annat upplägg. Har den sökande behörighet att undervisa i en viss årskurs i studielandet så är den behörig i motsvarande årskurs på Åland. Då krävs inga krångliga byråkratiska bedömningsprocesser. Det är ett exempel på hur vi kan använda självstyrelsen för ålänningarna.

TONY SALMINEN (MSÅ)