DELA

Valkampanj blir välgörenhet

Så här i valtider när ca 250 personer ställer upp för att bli valda till 30 platser i lagtinget är det mycket debatt och marknadsföring kring valet; annonser, flygblad, reklam i radio och TV m.m. Det är fint och något vi ska vara tacksamma för; att få leva i en demokrati med fria val. Samtidigt så är de problem och utmaningar vi har ingenting i jämförelse med andra delar av världen där befolkningen inte ens har mat för dagen. Det dör 22.000 barn om dagen i världen av svält och sjukdomar, så borde det inte få vara. Även om vi nu har fokus på Åland och vår närmiljö så tycker jag det är behjärtansvärt med alla som ger en liten del av sin inkomst till t.ex. insamlingen för Afrikas horn. Jag brukar försöka bidra till potten så gott det går för en medelinkomsttagare med tre barn men jag skulle vilja ge mycket mer.

Jag har därför bestämt mig för att inte köpa några annonser eller radio/TV-reklam inför valet för min egen del utan istället ge de pengarna till välgörenhet. Jag ger 10 EUR per röst som jag får i lagtingsvalet, förutsatt att jag blir invald förstås, till ett specifikt ändamål. Allmänheten får vara med och avgöra vilket i en tävling. Det motsvarar en normal valkampanjskostnad fördelat på det röstetal jag hade i förra valet. Får jag mer röster så blir det dyrt men jag håller mitt löfte! Kriterierna ska vara att det ska understöda barn och ungdom i något av utvecklingsländerna och ha en långsiktig effekt, till exempel infrastruktur eller utbildning för att hjälpa dem ur fattigdomen permanent. Återkommer till tävlingen.

Nu undrar du säkert om jag blivit tokig; är det inte riskfyllt att inte marknadsföra sig? ”Syns man inte, finns man inte”. Ja, förvisso men jag tror och tycker att som etablerad politiker så är det väl engagemanget och det man gjort hittills som i första hand ska vara det som gör att folk ånyo vill ge sitt förtroende och inte en massa flashiga annonser. Flit och hårt arbete ska räcka tycker jag. Vilken politik jag tänker driva framgår utan marknadsföring. Dessutom syns jag i debatten ändå tillräckligt och det är väl bara sunt demokratiskt sett om de nya kandidaterna får synas i marknadsföringsflödet.

Det är 48 dagar kvar till valet, häng på!
Danne Sundman (Ob)