DELA

Väljarna har förändrat Mariehamnsandan

Socialdemokraten Igge Holmberg fortsätter skriva uppseendeväckande insändare i lokaltidningarna. Senaste veckorna berör han den så kallade Mariehamnsandan och anklagar ”småpartierna” för att ha förstört den.

Bästa väljare och Mariehamnare. Igge Holmberg förlöjligar det faktum att Ni varit med och gjort en förändring vid de senaste två valen i Mariehamn. Det faktum att Socialdemokraterna och Liberalerna tidigare år utgjort en majoritet i fullmäktige existerar inte längre. Den tiden när S och Lib styrde och ställde i Mariehamn är förbi. Vi ser ett samarbete över gränserna på regeringsnivå. Där arbetar till och med vänster- och högersinnade med varandra.

Väljarna har sagt sitt vid valet 2015. I sann demokratisk anda innehar Obunden Samling, Centern, Ålands Framtid och Åländsk demokrati sju mandat i fullmäktigesalen. Efter valet 2011 hade tre av dessa partier sju mandat.

Sett till valresultatet de senaste valen, och det hätska debattklimat som Igge Holmberg och flera av hans partikollegor iscensatte i samband med valet, är det kanske dags att ändra inriktning och övergå till mer sansade diskussioner.

På tisdag inleder ett nytt stadsfullmäktige sitt arbete. Vi får innerligt hoppas att det är slut på personangrepp och retoriska angrepp i fullmäktigesalen. För det om något bör stadens innevånare och väljare slippa.

Tillsammans skall vi alla se till att Mariehamnsandan är något mer än en politisk floskel. För det om något är vad hela Mariehamn och alla stadsbor förtjänar.

God fortsättning på det nya året.

Anders Holmberg

Stadsfullmäktigeledamot och vice gruppledare.

Obunden Samling i Mariehamn.