Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Välj originalet för framtidens välfärd

Vill du veta en hemlighet? Åländska politiker är socialdemokrater.

Ja, alltså inte bara de som är medlemmar i ÅSD, utan centerpartister, liberaler… ja, till och med moderater och politiker från Ålands framtid.

Vad menar jag månne med det? Jo, genom decennier har socialdemokratin varit stark i Norden, och ligger bakom vad vi kallar ”den nordiska välfärdsmodellen” med en stark offentlig sektor som ger trygghet från vaggan till graven. Sjukvård, skola, infrastruktur, kollektivtrafik till sjöss/land och äldreomsorg har varit och är fortfarande viktigast för ålänningarna.

Och en stark, trygg, skattefinansierad sektor har gett oss en välfärd som är något att vara stolt över. Men det är också en välfärd man inte ska ta för given. För Åland tar intryck av sin omgivning. Man skulle kunna tro att lärdomarna från övriga Nordens privatiseringar och utförsäljningar av välfärden skulle avskräcka, men så är det inte. Det finns krafter, starka sådana, som vill att välfärden privatiseras och som inte anser att ett jämlikt samhälle är ett framgångsrikt samhälle- även om studie efter studie bevisat det.

Så även om andra partier än socialdemokraterna agerat socialdemokratiskt förr, finns ingen garanti att det kommer att vara så även i framtiden. Så är välfärden, och en stark offentlig sektor, viktig för dig – rösta på originalet. Rösta socialdemokratiskt. Det finns många goda kandidater att välja bland.

TONY WIKSTRÖM (S)