DELA

Valet kommer att stå mellan MSÅ och Lib

Ett spännande valår 2015 inleddes med ett historiskt spännande och händelserikt riksdagsval. Mats Löfström visade att man mot alla odds kan utmana det sittande etablissemanget om Ålands riksdagsplats.

Halvlek ett är nu över för valåret. Storslam för den borgerliga/liberala sidan var ett faktum då rösterna var räknande. Men jag har en känsla av att halvlek två (som i de flesta matcher) kommer bli ännu mer spännande och dramatiskt än riksdagsvalet.

Inför höstens lagtingsval ser jag två huvudmotståndare som tävlar om att få bilda regering och bli regeringsbärare, Moderat samling och Liberalerna. Tidigare har det alltid funnits en makthegemoni bestående av Centern och Liberalerna. Men jag tror de förstnämnda inte är med i matchen mer på samma sätt.

Den främsta anledningen är deras svaga partiledare Harry Jansson. En partiordförande som inte ens kom in på eget mandat utan sitter som ersättare i lagtinget, och det finns inget som tyder på att historien inte kommer upprepa sig. Harry har inte har lyckats bygga upp den ledarimage som en politisk ledare behöver eller byggt tillräckliga broar mellan politiker denna mandatperiod, utan snarare tvärtom.

Därtill gör Centern (i sedvanlig ordning) en framställning med att låtsas ta ansvar och tillsätter en massa minister- och talmansposter, medan de egentligen bedriver oppositionspolitik på bekostnad av dem som verkligen försöker utveckla fredens öar framåt. Inget nytt under solen.

Varför då Moderat samling och Liberalerna?

Sen valnederlaget 2011har Liberalerna varit största oppositionsparti och haft god tid för att förändra partiet genom att bland annat få en ny stark partiledare i Katrin Sjögren.

De gjorde också en stark valrörelse i riksdagsvalet som har förstärkt partiets och flera kandidaters möjligheter för att göra ett bra val i höst.

Partiet har varit aktiva i sin roll som oppositionsledare och visat att de tar arbetet på största allvar. Genom starka namn i partiet, mångårig erfarenhet som regeringsbärare och en bred plattform på Åland kan valtriumfen från 2007 återupprepas.

Moderat samling är ett nytt, stort och spännande parti som är under stor utveckling.

Sen Moderaternas sammanslagning med Obunden samlings lagtingsgrupp består nu det nya partiet av flera tunga profiler som exempelvis Fredrik Karlström och Johan Ehn. Partiet har flera personer med stor lagtings- och ministererfarenhet som är betydande för det politiska arbetet.

På över femton år har jag aldrig sett ett ungdomsförbund av den storleken och aktiviteten som de har och som kan komma att locka många yngre väljare och kanske även förse lagtinget med ny, frisk och ung ledamot. Partiet är ett nytt seriöst alternativ för väljarna som kan bryta gamla tråkiga mönster och styren.

Det är ännu länge kvar till valet, mycket hinner hända och det dröjer nog först till september innan den riktiga valrörelsen drar igång.

Men fram tills dess är det med stor nyfikenhet som jag ska fortsätta följa partiernas utvecklingsarbeten.

För första gången på länge kan det här valet innebära en förändring i åländsk politik med nya ledare, yngre förmågor och seriösare dagspolitik.

Spågubben