DELA

Valåret börjar med ett rejält bottennapp!

”Släpp inte in män från länder med usel kvinnosyn”. Det åländska valåret inleds med ett riktigt bottennapp levererat, faktiskt rätt otippat, av Runar Karlsson (C).

”Det är inte Centerns syn” kommenterar partiordförande Thörnroos. Men det blir litet konstigt när hon sedan duckar genom att säga att det är högt i tak i Centern och att Åland ändå inte har någon egen behörighet i frågan.

Är det inte så att partiets toppar är tongivande vad gäller synen på olika frågor i partiet? Och att Runars främlingsfientliga kursvändning, om den tillåts, faktiskt får en tyngd i partiet?

Ser vi nu början till en ny fraktion inom Centern som vandrar samma steniga väg som Obunden Samling och Ålands Demokrati? Var går den moraliska gränsen i jakten på väljarstödet?

Självklart blir vi upprörda när media rapporterar om våldsbrott. Framför allt våld riktat mot kvinnor och barn och andra särskilt utsatta. Men vi får aldrig falla i de enkla lösningarnas farliga fälla. De enkla lösningarna är faktiskt inte enkla alls när de väl sjösätts. De blåser ut de flesta av de grundläggande värderingar vårt samhälle bygger på, som likhet inför lagen, utan att ha någon egentlig effekt på problemet.

Våldtäkt och misshandel är avskyvärda brott oavsett vilka förövarna är! Men det fungerar inte att skilja ut delar av gruppen förövare genom att peka ut nationaliteter eller regioner som ”särskilt problematiska”. Vill vi verkligen komma till rätta med det här måste vi ha en helhetssyn där vi inkluderar allt, från problemen på våra skolgårdar, till straffutmätning. Och hur vi introducerar nyanlända till vårt samhälle.

Enligt min mening är vi alldeles för slapphänta när det gäller de här sakerna, överlag. Vi vet att våldsproblem finns i det åländska samhället men väljer ofta att titta bort om det gäller en släkting, granne, kompis, bekant eller populär person. De som faktiskt är de allra vanligaste förövarna.

Vi väljer hellre att ta våra barn i försvar för vad de ställer till med i tex skolan i stället för att vädra ut sunkiga värderingar. Det är så mycket enklare att i stället peka ut en främmande folkgrupp och vältra över hela ansvaret dit. Enkla lösningar…

Straffpåföljden är i regel skrattretande låg. Och vi borde självfallet utvisa alla icke EU-medborgare efter avtjänat fängelsestraff. Men vi borde också samtidigt ta ett ansvar för våra egna förövare, för att skydda medborgare i andra länder, genom att ge våra dömda pedofiler och våldsverkare ett permanent utreseförbud. Inte ska väl våra egna pedofiler ha rätt att göra livet surt för barnen i tex Filippinerna?!

Nu tror jag dock att den gode Runar inte riktigt tänkt igenom situationen, att det här utspelet bara var ett nytt olycksfall i arbetet. Men det visar med en skrämmande tydlighet hur enkelt det är att gå i den främlingsfientliga fällan om man agerar med ryggradsreflexen i stället för hjärnan.

Män från ”länder med usel kvinnosyn” är inte, per automatik, våldsverkare. Med facit i hand kan de i stället vara samhällsbyggare. Vi män är inte heller, per automatik, våldtäktsmän. Även om vi män ligger illa till rent statistiskt.

Vi lever i ett komplext samhälle och det är oerhört lätt att frestas av de ”enkla” lösningarna. Men om vi verkligen bryr oss om, och vill lösa problemen, så måste vi lämna bort dubbelmoralen och i stället våga smutsa ned händerna genom att ta tag där det verkligen behövs.

För ett offer saknar det helt betydelse vilken hudfärg eller religion förövaren har, eller vad som står i förövarens pass. Det tar lika ont oavsett…

ERIK SCHÜTTEN

Runar Karlsson svarar.