DELA

Vakna upp!

”Vårt hus brinner fortfarande, er handlingsförlamning är som olja på lågorna” (Greta Thunberg, vid Ekonomiskt forum i Davos). Detta citat är dessvärre mycket relevant även för dags läget på Åland. Så bästa förtroendevalda samla alla era krafter, ge oss förutsättningar för att släcka elden och därmed förhoppning om en ljus framtid!

Därefter kan ni fortsätta och ”käbbla” om vem som har gjorde rätt eller fel i forntiden och återgå till att debattera pseudofrågor och petitesser. Åtminstone tills nästa val.

Vi är mitt uppe i den värsta kris som moderna Åland skådat, därför krävs det samling, kreativitet och extraordinära åtgärder av er. Nu har ni chansen att visa vad ni går för, ta den!

Arbetslösheten är den högsta någonsin, och denna gång kan vi inte ”exportera” den till närområdet. De enda som möjligen kan få jobb utanför Åland idag, är vår absoluta spetskompetens och den behöver vi nu mer än någonsin. Vi behöver dessutom ännu mer kompetens än så, många fler företagare, mer riskkapital och flera modiga entreprenörer.

Vi behöver fler människor i de tomma husen, och fler hus på de öde tomterna. Vi behöver ungdomar som vill/får/vågar flytta hit, som renoverar alla de gamla fina hus som står och förfaller eller bygger nya. Vi behöver sommar boenden som investerar pengar i de gamla husen i obygden och skärgården, och därmed skapar arbetstillfällen och förutsättningar för ålänningar att kunna stanna kvar där.

Vi behöver omgående massor av ”nya” människor, för att få hjulen att rulla igen och kunna utvecklas som samhälle.

Det kommer bli svårt att locka hit dessa så välbehövda människor, men det måste gå. Kostnaderna för att driva verksamhet här är avsevärt högre och det är krångligare på många andra sätt, än i vår omgivning. Högre energi och transport kostnader, skattegränsen, tullproblematiken och kompetens basen, samt osäkerheter på grund av väder och vind, är bara några negativa parametrar man måste räkna in i kalkylen.

Till alla dessa pålagor, kommer också den mest ökända av alla åländska fenomen, den diskriminerande lagstiftningen (närings- och jordförvärvsrätten). Vem vill satsa sin framtid på att etablera sig här med alla dessa extra pålagor? Och dessutom få finna sig i att bli betraktad som en 2:a klassens medborgare?

Det är också dags att myndigförklara ålänningarna!

Ge oss tillbaka rätten att bestämma över våra privata tillgångar, utan ert förmynderi. Allt talar för att vi är lika kapabla som våra folkvalda att välja våra egna kunder.

Är det svenska språket vi värnar, se då till att få hit så många svensktalande som möjligt. För varje svensktalande ytterligare på Åland, håller vi svenska språket levande ytterligare någon dag. Vi har möjlighet att åstadkomma detta, om våra politiker vågar ta tag i framtiden, innan framtiden är förbi för det Åland vi känner i dag.

Ett förslag: Befria svensktalande från diskrimineringslagarna, och se till att marknadsföra detta så att det går fram i närområdet.

Allt för länge har omgivningen fått lära sig att bosättning här, är förbehållet de som härstammar härifrån. Och att alla företag måste ha åländska ”bulvaner” i sina styrelser.

Vad du tror, är din sanning, tills någon bevisat motsatsen.

Nu är det hög tid att bevisa motsatsen, för dom som tror sig veta att Åland är ett ogästvänligt och diskriminerande samhälle.

Politiker, se till och förtjäna vårt förtroende! Visa vägen till att rädda vårt svårt sargade samhälle, se till att attrahera dom som kan hjälpa oss att bygga upp det igen.

EN MYCKET OROLIG VÄLJARE